Hlavní obsah

Takhle suší chilli papričky profíci: Fotky, ze kterých vás budou pálit oči

Foto: NurPhoto , Gettyimages.com

Foto: NurPhoto , Gettyimages.com

Jestli si pěstujete chilli papričky, pak již touto dobou sklízíte a hodí se vám vědět, jak je nasušit, aby byly co nejlepší a dlouho vydržely. Inspiraci můžete najít u farmářů v Číně, ale poradíme i metodu pro menší porci úrody.

Článek

Pěstování paprik, konkrétně chilli, je u nás docela oblíbené (dají se pěstovat i v květináči) a teď je právě doba jejich sklizně. Ostatně právě se sklízí i v Číně, kde volí farmáři osvědčenou metodu jejich uchování, a to sušení. Využívají toho, že je zde velmi intenzivní sluneční záření, které je krásně vysuší a zvýší intenzitu jejich chuti i trvanlivost. Jak to ale udělat u nás, kde tak silné slunce už být nemusí?

Kdy se sklízí chilli papričky a jak poznat, že jsou zralé?

Chilli papričky se podle odrůdy mohou sklízet zhruba od července až do listopadu – nebo prvních mrazíků. Že jsou papričky zralé, poznáte hlavně podle barvy – proto byste měli vědět, jakou má vámi pěstovaná odrůda mít. Lze to ale prověřit i po hmatu – zralá paprička bude pružit. Nezralá pod tlakem většinou praskne.

Pokud některé papričky nestihnou dozrát, otrhejte je a můžete je také používat – jedovaté nejsou, jen mají slabší chuť. Někdy dokonce dojdou a dozrají i volně ložené, ale můžete je rozmixovat nebo rozvařit a zavařit do směsi se zeleninou na pálivější lečo anebo do základu na omáčky či marinády.

Lze chilli zamrazit?

Naprosto nejlepší je nechat papričky usušit. Pokud k tomu ale nejsou vhodné podmínky, můžete je dát i do mrazáku, kde vydrží zhruba rok. Do mrazáku dejte buď celé, omyté a osušené plody, nebo je nakrájejte a zbavte je semínek i stopek. Počítejte ale s tím, že se po rozmrazení změní jejich konzistence a budou mazlavé.

Foto: NurPhoto, Gettyimages.com

Farmáři v čínské provincii Xinjiang suší chilli papričky přímo na žhavém slunci. Tato tradiční metoda prý pomáhá zvýšit intenzitu chuti a hlavně jejich trvanlivostFoto: NurPhoto, Gettyimages.com

Jak chilli správně usušit?

Nejlepší metodou, jak chilli papričky uchovat na dlouhou dobu je usušit je – tak, jak to vidíte na fotkách z Číny. Tam, kde je pěstují ve velkém, je buď rozprostřou na slunném a vzdušném místě, nebo je zavěsí na vlasce v řadách, kterým se říká ristras. Takový „náhrdelník“ z chilli mívají pověšený i po celý rok v kuchyni, aby byly po ruce.

Co ale u nás, kde sice dozrají, ale slunce už v době sklizně (září, říjen) nemá takovou sílu? Pak musíte spoléhat na pomocníky, jako jsou sušičky nebo horkovzdušné trouby. I pak ale musíte dodržet pár zásad, které platí pro sušení na slunci i jinde:

  • Sušte vždy jen zralé, nepoškozené a zdravé plody – prostě ty nejlepší, které jste sklidili.
  • Menší papričky lze sušit celé, ale pokud je chcete následně drtit nebo mlít, je lepší nakrájet je na malé kousky – čím má paprika silnější a „masitější“ stěnu, tím spíš ji sušte pokrájenou, může špatně prosychat a pak častěji plesniví.
  • Semínka vždy odstraňte, ale ponechejte bílé či světlé části uvnitř papriček, protože ty zásadně ovlivňují pálivost, a když je odříznete, zbavíte je tak velké části chuti.
  • Sušíte-li na slunci, propíchněte je jehlou a navlékněte na nit nebo vlasec. Pověste je na místo, kde je sucho a kde cirkuluje vzduch.
  • Při sušení v sušičce nebo troubě nastavte teplotu na 45-60 °C, protože jinak se neprosuší dostatečně a mohou plesnivět nebo se naopak spálí a zhnědnou a ztratí chuť.
Foto: VCG, Gettyimages.com

Největší množství chilli papriček se pěstuje v tropech a subtropech, tedy v Indii, Číně (odkud je tento snímek), Vietnamu, Japonsku, Africe a Jižní a Střední Americe – tady nejvíc v MexikuFoto: VCG, Gettyimages.com

Na chilli sahejte jen v rukavicích!

Při jakékoli manipulaci s chilli papričkami – omývání, krájení, napichování na nitě a podobně, byste měli mít rukavice a dávat pozor na to, abyste si jimi nesahali do očí, ale ani na obličej. Kapsaicin, tedy látka, která jim dodává pálivost, může popálit pokožku a podráždit oči, a to velmi bolestivě. Tato látka mimo jiné podporuje hubnutí.

Poté, co práci skončíte, opatrně sundejte rukavice – otočte je při sundávání rubem nahoru, a vyhoďte je. Také si důkladně umyjte ruce a vše, co s nimi přišlo do styku, tedy i nože či prkénko.

Pokud vám chilli popálí kůži, omyjte ji teplou vodou a mýdlem, můžete použít i mléko nebo olej. Když se dostane do oka, je třeba ho vypláchnout velkým množstvím vody.

Když to přeženete s množstvím chilli v jídle, můžete sníst bílý jogurt, který by měl ulevit – pití vody naopak vše ještě zhorší a pálení zesílí.

Načítám