Hlavní obsah

Droždí nejen do těsta! Hoďte ho do záchodu nebo použijte ve sprše

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Lidé pořád hledají exotické superpotraviny a kdoví jaké zázraky, které pomohou utužit zdraví, dodat krásu a budou mít další benefity. Přitom by stačilo sáhnout po obyčejném droždí, má totiž spoustu zajímavých schopností.

Článek

Droždí, lidově kvasnice, znali lidé už ve starověkém Egyptě a za jeho objevem stála náhoda. Prostě někdo zapomněl dát těsto péct a ono zatím nakynulo. Že za zvětšením objemu stojí kvasinky, to zjistil až Louis Pasteur v roce 1857. Kvasnice se staly skvělým pomocníkem nejen v kuchyni, ale i při vaření piva - a my vám je představíme i v dalších rolích.

Droždí jako superpotravina

Proč se o droždí mluví jako o superpotravině? Protože obsahuje všechny vitaminy skupiny B, vitamin D, ale i železo, měď, chrom, enzymy, esenciální kyseliny a minerální soli. Všechny jeho složky z něj dělají skvělý zdroj živin, který může pomoci s posílením imunity. Díky vitaminům B pomáhá proti úzkostem a ve chvílích stresu nebo nespavosti - vitaminy B3 a B12 zase podpoří produkci serotoninu. Jeho složení podporuje správné trávení i vylučování, stejně jako činnost jater a ledvin, ale pomůže i při hubnutí, protože má vliv na správnou hladinu cukru v krvi, takže sníží chuť na sladké.

Dovede pomoci i s hojením suché kůže nebo prasklých koutků. A to jak vnitřním, tak vnějším užitím. Jestliže budete chtít využít droždí jako mastičku na popraskanou či suchou kůži, stačí ho smíchat s trochou teplejšího mléka - na 20 g, tedy kostku droždí, použijte asi dvě polévkové lžíce mléka.

Foto: Cristian Storto, Shutterstock.com

Droždí představuje skvělý způsob, jak dodat tělu spoustu vitaminů, minerálů a dalších cenných látekFoto: Cristian Storto, Shutterstock.com

Jak konzumovat droždí?

V čem a jak droždí jíst? Otrlejší ho mohou uždibovat přímo z kostky, ale lepší budou drožďové knedlíčky do polévky nebo pomazánky.

Naopak konzumace kynutého pečiva, zvlášť toho bílého, řešením rozhodně není, tam už ze jmenovaných cenných látek moc nezůstane. O něco lepší je pečivo, které se zadělává kváskem a používá se na něj žitná mouka.

Drožďové kúry na vlasy i jako masky na pleť

Čas od času si udělejte drožďovou masku na pleť, hlavně v případě suché a citlivé pokožky. Rozmíchejte opět droždí v mléce, ale přidejte i pár kapek olivového oleje. Mastné pleti svědčí ještě k tomu pár kapek citronové šťávy. Kašička by měla mít takovou konzistenci, aby na pleti držela a nestékala. Natřete ji, vynechejte přitom oční okolí, nechejte dvacet minut působit (nebo tak dlouho, dokud maska nezaschne) a pak dobře omyjte vlažnou vodou.

Kvasnice smíchané s mlékem jsou základem i pro masku na vlasy. Přidejte ještě kelímek jogurtu a dvě lžíce medu - směs vetřete do vlasů, zabalte do potravinářské fólie a nechejte působit minimálně půl hodiny, ale klidně i déle. Vlasy pak budou jako po nějaké drahé ozdravné kúře. Radíme směs i ochutnat, třeba právě tohle bude forma čerstvého droždí, kterou nebudete mít problém konzumovat.

Kašičku můžete použít i jako sprchový gel, krásně vyživí pokožku celého těla. A pokud smícháte droždí s pivem, můžete si vyrobit domácí přípravek na akné. Naneste směs na obličej, nechejte působit pár minut a smyjte. Stačí provádět jednou za 14 dní.

Foto: Heike Rau, Shutterstock.com

Smícháním droždí s trochou vlažné vody nebo mléka získáte surovinu pro výrobu masky na pleť nebo vlasy, ale i hnojiva na květiny doma i na zahraděFoto: Heike Rau, Shutterstock.com

Použití droždí na zahradě

Stejně blahodárné jako pro vaše tělo jsou kvasnice i pro rostliny na vaší zahradě nebo v truhlíku. Můžete je použít jako výchozí surovinu při výrobě domácího hnojiva, které ocení rajčata, okurky, cukety a další plodiny - nejen že povzbudí jejich růst a vývoj plodů i kořenů, ale pokud ho použijete jako kvasnicový postřik, budou i prevencí vzniku různých chorob, a to i u pokojovek.

A jak drožďové hnojivo a postřik vyrobit? Stačí rozmíchat kostku droždí v deseti litrech vody a pak touto směsí buď jednou týdně zalévat rostliny, nebo dát do rozprašovače a nastříkat na ty, které chcete uchránit před plísní. Hnojivo můžete udělat i tak, že kostku droždí rozpustíte v litru vlažné vody a necháte asi dva týdny kvasit. Pak rozmícháte s dalšími asi třemi litry vody a můžete použít.

Droždím vyčistíte septik

Jestliže nejste napojeni na kanalizaci, ale odpad z WC směřuje do septiku, pak pro vás bude droždí i skvělým pomocníkem ve snaze, aby septik nepáchl a vše se v něm rozkládalo co nejrychleji. Poslouží velmi dobře místo přípravků, které se na to prodávají, a rozhodně to vyjde mnohem levněji. Stačí vyrobit z kvasnic, vlažné vody a trochy cukru kašičku, kterou necháte minimálně hodinu kvasit, a potom vše spláchnete do záchodu. Odtud doputuje do septiku a podpoří rozkladné procesy.

Načítám