Hlavní obsah

Bazalku, růžičky nebo chryzantémy ze supermarketu přesaďte, vydrží déle

Foto: Meteoritka, Shutterstock.com

Foto: Meteoritka, Shutterstock.com

Znáte to, koupíte mátu nebo pažitku v obchoďáku anebo dostanete růžičku v květináči, ale příliš se jim nedaří a také dlouho nevydrží. Bylo by pro ně lepší je přesadit, nebo je to ztracené a jsou prostě jen na chvilku?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jsou květiny a bylinky, které čekají v květináčích na pultech obchodů, schopné se aklimatizovat venku na zahradě a může se jim tam dařit? Nemyslíme ty, které koupíte v zahradnictví právě s tím účelem, ale ty, které najdete v supermarketu, tedy například bylinky u regálů se zeleninou nebo rostliny, které čekají vedle kbelíků s řezanými květinami.

Bylinky ze supermarketu

Bylinky, které koupíte v supermarketech, byť jsou v květináči, jsou určené pro rychlou spotřebu. Pokud byste jim chtěli nabídnout delší život, pamatujte, že jsou to choulostivé princezny ze skleníku. Potřebují tedy trpělivost. A jak na to?

Co nejdřív je přesaďte do kvalitní zeminy a nechte doma aklimatizovat. Metoda rychlého přesunu ven může, ale spíš nemusí vyjít. Je třeba si uvědomit, že doposud rostly většinou za umělého osvětlení, mají nepříliš kvalitní zeminu a jsou v menším květináči, než by potřebovaly – navíc plastovém, který jim také moc nevyhovuje. Neprospělo jim ani to, že se o ně nikdo moc nestaral - prostě všechno špatně. Takže začněte postupně:

  • Rostlinku přesaďte do o trochu většího květináče nebo truhlíku (bylinky, které se hodí do truhlíku) s kvalitním substrátem pro bylinky.
  • Důkladně rostlinu zalijte, ale nenechávejte ji stát ve vodě.
  • Umístěte ji nejdřív na místo s rozptýleným světlem a postupně přisunujte k oknu. Na přímé slunce dejte jen ty druhy, které ho milují.
  • Pravidelně zalévejte a odstraňujte oschlé nebo jinak poškozené listy.
  • Můžete pohnojit.
  • Pokud jste uspěli, začnou růst nové lístky a rostlina bude vypadat zdravě a poroste.
  • Některé bylinky vydrží několik let, protože jde o trvalky, ale třeba bazalka nebo majoránka jsou jen na jednu sezonu.

Růžičky a chryzantémy z květináče

Častým dárkem ze supermarketu jsou minirůžičky. I s těmi se počítá jako se zbožím, které má omezenou životnost. V malém květináči je většinou sesazeno několik řízků tak, aby vypadaly jako keříček.

Pokud se je pokusíte zachránit, pak také postupně:

  • Prvním krokem je přesazení do větší nádoby a hlavně kvalitnější zeminy – ideální je směs rašeliny, kompostu a jílu.
  • Ostříhejte odkvetlé květy a případně i nijak neprosperující větvičky, stejně jako nehezké lístky.
  • Nechejte květináč třeba na balkoně nebo parapetu do podzimu, kdy je ideální čas pro sázení růží – potřebují před vysazením do země zakořenit. Zalévejte je a můžete jim dopřát vhodné hnojivo.
  • Na podzim pro ně najděte místo v polostínu. Vykopejte jamku pro každý řízek zvlášť a zasaďte je do kompostem obohacené zeminy. Dejte je trochu hlouběji, než byly v květináči, a pravidelně zalévejte.
  • Na zimu nově vysazené růžičky chraňte kopečkem z mulče nebo kompostu a chvojím. Na jaře zjistíte, zda přežily. I když se jim bude dařit, většinou nebývají moc vysoké, maximálně tak do 30 centimetrů, ale i tak udělají radost.
Foto: Danita Delimont, Shutterstock.com

Pokud chcete bylinkám z obchoďáku prodloužit život, přesaďte je do většího květináče s kvalitnějším substrátem a zalévejte. Odstříhávejte nejen lístky, které zužitkujete, ale i ty nehezkéFoto: Danita Delimont, Shutterstock.com

Jak přesadit chryzantému

Koncem léta a na podzim se začnou v obchodech objevovat květináče s chryzantémami. I ty jsou choulostivější, ale většinou se je podaří přesadit do země a udělají parádu po celý podzim a nezřídka i přezimují a rozrostou se. Takže co pro ně udělat:

  • Jestli je chcete mít doma, přesaďte je do nového květináče a kvalitnější zeminy.
  • Pokud je chcete dát hned do záhonu, potřebují hutnější půdu, zálivku a občas pohnojit.
  • Pokud jste vysadili do záhonu zatím malou rostlinku, pak ji na zimu rozhodně překryjte proti mrazu, zvýšíte její šance přezimovat, protože není jisté, jak odolná proti nízkým teplotám je, když pochází ze skleníků.
  • Před zimou je dobré chryzantémy zkrátit a zbavit oschlých květů a zalévat.

Načítám