Hlavní obsah

Co nepatří do mikrovlnky? Nádobí a potraviny, které mohou způsobit požár nebo výbuch

Foto: Art_Photo, Shutterstock.com

Foto: Art_Photo, Shutterstock.com

Mikrovlnná trouba se stala běžným vybavením většiny moderních kuchyní, i když nutno říct, že ji mnoho lidí využívá jen jako ohřívač a rozmrazovač. Ale ať už ji užíváte jakkoli, měli byste si dát pozor, co do ní dáte. A platí to jak o nádobí, tak i o některých druzích potravin.

Článek

Mikrovlnná trouba zrychluje vaření, a i když je její používání obecně považováno za bezpečné, stejně byste měli dbát na několik zásad. Musíte vědět, že není vhodná pro všechny druhy potraviny ani pro všechny materiály nádob, které do ní vkládáte.

Nádobí (ne)vhodné do mikrovlnné trouby

Aby se potraviny v mikrovlnce dostatečně a rovnoměrně prohřály, zvolte spíš nižší a širší nádoby kulatého či oválného tvaru. Vždy je uzavřete tak, aby přes víčko mohla odcházet pára. Nádobí by mělo být z materiálu, který se působením mikrovlnné trouby nerozehřívá. Rizika nejčastěji používaných druhů:

  • Sklo: Ideální je varné sklo. Ostatní druhy nezahřívejte dlouho, může dojít k prasknutí. Obzvlášť to platí pro tenkostěnné sklo. Nevhodný je také olovnatý křišťál, stejně jako zdobené, zlacené a jinak dekorované kusy.
  • Porcelán: Většinou je vhodný, ale nesmí jít o kusy zdobené zlatem či obsahující kov.
  • Keramika: Vhodná je glazovaná keramika, ale nesmí mít praskliny. Neglazovaná keramika je nasákavá, a je-li vlhká, může se voda změnit v páru a nádobu roztrhat.
  • Kov: Není vhodný, protože jiskří, což může způsobit až požár spotřebiče. Jedinou výjimkou jsou některé alobalové misky, ve kterých se prodávají třeba hotovky, ale musí na nich být uvedeno, že se hodí pro použití v mikrovlnné troubě. I tak dejte pozor, aby se nedotýkaly stěn, a vyndávejte je opatrně, protože jsou horké.
  • Umělá hmota: Pečlivě volte druhy plastů, které mají piktogram s mikrovlnami, a jsou tedy vhodné. Ostatní by se mohly začít tavit nebo uvolňovat škodliviny do jídla. A když zvolíte nádobu z vhodného materiálu, nesmí být poškozená.
  • Dřevo: Například misky ze dřeva do mikrovlnky nepatří, mohly by popraskat.
  • Papír: Papírové tácky nebo misky raději do mikrovlnky nedávejte, sice možná vydrží kratičké zahřátí, ale mohou začít hořet.
Foto: patpitchaya, Shutterstock.com

Používáte do mikrovlnné trouby plast? Vždy si zkontrolujte, že je na to skutečně určen.Foto: patpitchaya, Shutterstock.com

Nové riziko potvrzeno

Asi jste někdy slyšeli, že elektromagnetické záření v mikrovlnce mění potraviny, takže přestávají být zdravé nebo alespoň ztrácejí živiny. Odborníci oponují tím, že nízkofrekvenční elektromagnetické záření v mikrovlnce je bezpečné a neškodné a že ke ztrátě živin dochází každou tepelnou úpravou.

Nově se ale mluví o jiném, doposud opomíjeném riziku – a to je čistota uvnitř mikrovlnky a nutnost ji pravidelně čistit a dezinfikovat. Uživatelé si totiž občas myslí, že kvůli teplu a záření nemohou uvnitř přežívat žádné bakterie. Studie publikovaná v časopise Frontiers in Microbiology ale ukázala, že to není pravda – ve 30 testovaných spotřebičích odborníci našli 101 kmenů bakterií! Proto je nutné nenechávat v mikrovlnce žádné zbytky jídla ani mastnotu a pravidelně ji čistit vhodným dezinfekčním přípravkem.

Jaké jídlo nedávat do mikrovlnky

  • Vajíčka ve skořápce: mohou explodovat a buďte si jistí, že o úklid trouby po takovém výbuchu opravdu nestojíte.
  • Ovoce a zelenina ve slupce: je nutné slupky předem naříznout, aby z plodů mohla odejít pára a nedošlo k roztrhání.
  • Tekutiny: na ty pozor, protože mohou začít vřít, aniž si všimnete, a pak hrozí riziko popálení.
  • Velké kusy masa: platí to hlavně pro syrové maso, protože se rovnoměrně neprohřeje a uvnitř mohou přežít a množit se nebezpečné bakterie.

Načítám