Hlavní obsah

6 pravidel, aby myčka správně šlapala. Talíře se zbytky jídla do ní nepatří, musíte je opláchnout

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Myčka na nádobí je skvělá úspora času a kdo ji už jednou měl, nedá na ni dopustit. Ušetří nám nejen práci, ale také vodu a energii, a navíc máme kuchyň stále jako ze škatulky. Nádobí do ní jednoduše schováme. Ale k tomu, aby nám dobře a dlouho sloužila, musíme dodržovat několik důležitých pravidel.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Myčka na nádobí je skvělou pomocnicí. Špinavé nádobí se do ní postupně ukládá, a když ji zaplníme po okraj, vše se umyje najednou. Pak už zbývá jen nádobí vyskládat do kuchyňské linky a máme hotovo. Ale aby byla skutečným pomocníkem a nádobí se lesklo jako z alabastru, je třeba se o ni starat a dodržovat pravidla hry. Pokud totiž budete myčku zanedbávat, výsledkem bude špinavé nebo šedivé nádobí a zápach. Myčka je totiž stejný stroj jako auto či pračka. A těm se přece také věnujete.

1. Před prvním mytím nastavte tvrdost vody

K tomu, aby odvedla myčka dobře svou práci – tedy umyla nádobí - potřebuje měkkou (demineralizovanou) vodu, kterou zajišťuje zásobník, do něhož je nutné nasypat speciální regenerační sůl určenou pro myčky. Pokud si myslíte, že ji můžete nahradit kuchyňskou solí, jste vedle. Svou myčku akorát zničíte. Správnou tvrdost vody zjistíte testovacími proužky.

2. Umístěte správně kapsli

Používání kapslí je oblíbené a jednoduché. Ale má to svá pravidla. Nikdy nevhazujte kapsli volně do myčky, ale vždy ji dejte do zásobníku. Tableta se totiž začne rozpouštět už při prvním kontaktu s vodou a mycí složka by se uvolnila už při předmývání. Proto se vloží kapsle do speciální přihrádky, která se otevře a uvolní kapsli, až když začne mycí fáze.

3. Nezanedbávejte pravidelné čištění

Každý spotřebič potřebuje pravidelnou údržbu, a to platí i o myčce. Dnešní moderní myčky jsou však už vybaveny speciálním čisticím programem, který automaticky zbaví od nečistot vanu myčky, ostřikovací ramena i trysky. Program je dobré spustit zhruba jednou měsíčně. Některé myčky mají i program pro automatické čištění filtru. Pokud ho má ta vaše, máte vystaráno. Pokud ho ovšem vaše myčka nemá, je to potřeba udělat ručně, tedy čas od času filtr vyndat a opláchnout jej pod tekoucí vodou od nečistot.

4. Nedávejte do myčky nádobí, které ji může poškodit

Jestli chcete, aby vám myčka dlouho a dobře šlapala, nedávejte do ní nádobí, které se může například rozlomit a myčku poškodit tím, že během mytí zablokuje otáčivá ramena. Prostudujte proto pečlivě návody na použití plastových misek i jiného nádobí. Krabičky z tenkého plastu se mohou horkem zkroutit. Výrobce vždy uvádí, zda je nádobí do myčky vhodné, či ne.

Které nádobí nepatří do myčky?

Dřevěné míchačky a prkýnka

Ostré nože

Teflonové pánve a další nádobí s nepřilnavým povrchem nebo z litin

Speciální porcelán a starožitné nádobí

Mléčné sklo a křišťál

Pokličky tlakových hrnců a součástky elektronických přístrojů

Zlaté, mosazné a bronzové příbory včetně kovového nádobí

Určité typy plastu

Termosky

Odměrky s potiskem a nádoby se štítky

5. Používejte správné programy

Tím, že nebudete používat vhodné programy pro jednotlivé mytí, zvýšíte nejen spotřebu energie, ale může se vám velice snadno stát, že nádobí zůstane špinavé. Také v tomto případě platí jednoduché řešení: Prostudovat návod, jak se jednotlivé programy používají. Může vám to ušetřit zbytečné opakované mytí a dvojnásobnou spotřebu vody i energie.

5. Přidávejte leštidlo

Pokud nepřidáváte do myčky leštidlo, zřejmě už znáte tu situaci, kdy po skočení programu otevřete myčku a nádobí je mírně zapatlané a mokré. Důvod je jasný. Leštidlo totiž obsahuje povrchově aktivní látky, které napomáhají k čištění, a navíc snižují povrchové napětí vody, takže voda snáze z talířů steče. Proto je vhodné používat leštidlo nebo mycí přípravek, který složky leštidla obsahuje.

6. Z nádobí odstraňte zaschlé zbytky jídla

Nádobí se zbytky zaschlého jídla do myčky nepatří! Zbytky totiž rychle zanáší filtr. Proto jídlo z talířů před naskládáním do myčky mechanicky odstraňte nebo opláchněte. Jděte na to selským rozumem. Pokud zbytek jídla nespláchne proud vody a vy budete muset použít drátěnku, tak jej neodstraní ani sebesofistikovanější mycí program.

Načítám