Hlavní obsah

Zrcadlo může vnést do vašeho domova pohodu, hojnost i štěstí, ale na špatném místě také krást klid a spánek

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Každá místnost ve vašem domově může mít jinou energii. V některé se můžete cítit příjemně a odpočinutě, v jiné na vás po chvíli padá nervozita, jste podráždění, nedokážete se soustředit na práci. Místo toho, abyste se takovým místnostem vyhýbali, zkuste jejich energii změnit. Mnohdy stačí jen odstranit zrcadlo.

Článek

Zrcadlo vnímáte nejspíš jen jako praktický doplněk do bytu, ve kterém si kontrolujete svůj vzhled před odchodem z domu. Interiéroví designéři ho milují pro jeho schopnost místnost opticky zvětšit a prosvětlit. Dle učení feng-šuej jde ovšem o mocný nástroj, který umí v místnosti nastolit zcela novou energii.

Držte se dál od dveří i oken

Dle učení feng-šuej pomáhá vhodné rozmístění nábytku a doplňků ve vašem domově k správnému toku energie a harmonii. Právě zrcadlo umí podle tradičního čínského učení do domova vnést pohodu, ale i hojnost a štěstí. Zavěsíte-li ho ale na nevhodné místo, může vám naopak krást klid a spánek.

Jednou z největších chyb podle feng-šuej je umístění zrcadla přímo proti vchodovým dveřím. Energie, která do vašeho domova dveřmi vstupuje, se vychýlí a může způsobit neklid, zrcadlo může také vstupující energii zcela odrážet pryč. Chcete-li mít přímo u vstupu zrcadlo, pověste ho po stranách dveří.

Opatrně také se zrcadlem umístěným přímo naproti oknu, nevhodný přímý odraz vyvolává neklid. Pozor i na odrazy zvenku, například rušné ulice, popelnic či vchodu protějšího domu, mohou narušit harmonii ve vašem bytě.

V koupelně nejen prakticky

Snad v žádné domácnosti nechybí zrcadlo v koupelně. Přímo nad umyvadlem je nejen účelné, ale praktické i z hlediska nastolení harmonické energie. Chcete-li umístit do blízkosti koupelny i velké nástěnné zrcadlo, nemělo by být přímo naproti ní. Koupelna funguje jako místo odvádějící špatnou energii z bytu, odraz zrcadla by mohl tento plynulý tok narušit. Je tedy vhodnější zavěsit zrcadlo na stěnu koupelny nebo ho umístit například na vnitřní stranu dveří skříně.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Zrcadlo v koupelně pomáhá nastolit harmonický domovFoto: New Africa, Shutterstock.com

Z postele do zrcadla nesmíte vidět

Chcete-li mít zrcadlo v ložnici, dejte pozor, aby se v něm neodrážela postel a do zrcadla jste z ní neviděli. To krade klidný spánek, způsobuje nespavost a umí vyvolat i noční můry. Okrádá vás to o pocit jistoty a bezpečí, který byste měli pod peřinou pociťovat. Zrcadlo proto nepatří proti posteli ani nad ni. Lepší je umístit ho na šatní skříň, na vnitřní stranu dveří skřín nebo na stěnu, kde nebude odrážet postel, odraz dveří případně nevadí.

Obývák rozjasní, v jídelně zajistí hojnost

V obývacím pokoji trávíte hodně času, vhodně umístěným zrcadlem zde můžete zajistit pozitivní atmosféru. Ideálním místem je stěna proti vstupním dveřím, nevěšte jej ale přímo naproti nim. Díky tomu se energie neodráží zpět ven, ale šíří se harmonicky po celé místnosti. Aby se u vás hosté cítili dobře, pozor, aby jim odraz v zrcadle nesekal hlavy.

Zrcadlo patří i do jídelny, ideálně tak, aby odráželo jídelní stůl. To má napomoci znásobit hojnost. Naopak by nemělo odrážet dveře do místnosti nebo pohled do kuchyně, zejména na troubu a sporák. Násobila by se tak energie ohně a vyvolávala konfliktní energii a disharmonii.

Foto: Sheila Say, Shutterstock.com

Zrcadlo umístěné u jídelního stolu má zaručit hojnost a bohatstvíFoto: Sheila Say, Shutterstock.com

V pracovně zajistí kreativitu i nové klienty

Zrcadlo by nemělo chybět ani ve vaší domácí kanceláři nebo u pracovního stolu. Visí-li na stěně proti pracovní ploše, směřuje k vám energii zvyšující kreativitu, inspiraci a produktivitu. Máte-li v pracovně inspirativní knihy nebo talismany, je skvělé, pokud se v odrazu zrcadlí, sílí tím jejich pozitivní dopad na vaši práci. Je-li vaše domácí kancelář místem, kde přijímáte klienty, je ideální pověsit zrcadlo tak, aby se v něm vstupující osoby zrcadlily. To má zajistit příliv nových zákazníků.

Pozor, co zrcadlíte

Než zrcadlo definitivně zavěsíte na vybrané místo, zohledněte, co se v něm bude odrážet. Vše ošklivé, jako usychající kytky, odpadkový koš či koš se špinavým prádlem, bude prostřednictvím zrcadla šířit do místnosti pocit zmaru a vyčerpání a může vyvolávat psychickou i fyzickou únavu.

Načítám