Hlavní obsah

Jak zařídit pokoj pro prvňáčka? Musí být funkční a hravý zároveň. Vymalujte uklidňující barvou!

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Půlka prázdnin je za námi a je tak nejvyšší čas začít se připravovat na nový školní rok. A týká se to především rodičů, jejichž dítě půjde v září do školy poprvé. Jak zařídit pokojíček, aby byl funkční, ale neztratil nic z hravosti, a na co přitom nesmíte zapomenout?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Důležité je si uvědomit, že se pokojíček pro prvňáčka nedá srovnávat se studentským pokojem. Dítě v šesti sedmi letech ještě není připravené zbavit se většiny hraček a přepnout se automaticky do „studentského“ módu. Při zařizování a upravování proto nezapomínejte na hravost a udělejte v tomto ohledu kompromis. Vhodné je investovat do rostoucího nábytku, který se přizpůsobuje výšce potomka a vy díky tomu nemusíte po dvou letech pořizovat nové vybavení.

Správně umístěný psací stůl

Psací stůl je základ, bez kterého se školák neobejde. (Nezapomínejte ani na vhodnou, výškově nastavitelnou židli.) V prvním roce výuky bude mít hodně učení a skutečně není řešení, aby psal úkoly u jídelního stolu, zatímco vy třeba vaříte. Dítě se musí naučit, že příprava do školy má svá pravidla a své místo.

Kvůli dostatku denního světla je šikovné umístit psací stůl pod okno nebo vedle něj. Výjimka platí pro děti, které mají problém s pozorností. Pro ty se naopak doporučuje postavit stůl naproti zdi, aby se při učení nemohly nechat vyrušit výhledem z okna: Třeba kamarádem, který venku zrovna jezdí na koloběžce, nebo ptáčkem krmícím mladé.

Jakou barvou vymalovat

První měsíce ve škole jsou pro prvňáčka psychicky náročné. Na tolik změn a úkolů není zvyklý a je žádoucí mu to trochu ulehčit. Proto pokoj vymalujte uklidňující barvou – vhodná je blankytně modrá, jemně žlutá nebo světle růžová. Sáhnout můžete také po tapetě s decentním dětským motivem. Pokud vás však jako první napadl oblíbený superhrdina nebo princezna z disneyovek, pak vás zklameme: Velké a výrazné motivy mohou být rušivé při učení.

Rozdělte pokojíček do zón

Ať už má dětský pokoj jakékoli rozměry, anebo ho školáček sdílí i se sourozenci, musí se do něj vejít tyto tři základní zóny: učební (stůl, židle a šuplík na sešity), zábavná (prostor, kde si bude dítě hrát) a odpočinková (postel s kvalitní matrací). Máte pocit, že se to do místnosti nemůže vejít? Řešením mohou být vyvýšené dětské postele, pod které umístíte koberec na hraní nebo psací stůl.

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Pro děti, které se nechávají často rozptýlit, umístěte psací stůl naproti stěně. Jedině tak je udržíte při učení soustředěnéFoto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Tipy navíc: praktické a funkční zároveň

  • Háček na aktovku: Ke stolu nebo na stěnu připevněte háček, na který si bude dítě věšet aktovku. Bude tak vždy na svém místě a nestane se, že by školáček ráno propadal stresu, že ji nemůže najít.
  • Nástěnka: Je vhodné pořídit magnetickou nebo korkovou nástěnku, kde bude viset rozvrh, případně i soupis kroužků a denních povinností.
  • Němý sluha: Pokud vám to prostor dovolí, umístěte do pokoje stojan na oblečení. Dítě si může vybírat, co si vezme na sebe, a pěkně si to večer připraví.

Načítám