Článek
V mnoha domácnostech už nahradila varná deska klasické ploténky sporáku – nejen proto, že je mnohem úspornější, ale také pohodlnější na údržbu. Díky tomu, že jde o rovnou, hladkou plochu, nečistoty se z ní dostávají snadněji. Ovšem i na ní se vám může podařit něco připéct tak, že to nesetřete jen vlhkým hadříkem, ale musíte úklidu věnovat víc času. Jak to udělat, abyste varnou desku sice vyčistili, ale nepoškodili?
Jak čistit indukční nebo sklokeramickou varnou desku?
Jestli jste „přesedlali“ na varnou desku teprve nedávno a ještě nemáte praxi v její údržbě, poradíme vám pár zásadních věcí, které vám nejen usnadní její čištění, ale hlavně zabrání případným škodám, jež na ní můžete udělat:
- Nikdy nepoužívejte na čištění varné desky nic, co by ji mohlo poškrábat – rozhodně na ni neberte drátěnku, neodškrabávejte z ní nic nožem a nedrhněte ji pískem. Dokonce byste neměli používat ani všechny druhy houbiček na nádobí! (Které použít můžete?)
- Pokud na ní ulpí něco při vaření, jednejte bez odkladu. „Při čištění desku vždy vypněte, opatrně smeťte z povrchu rozsypané krystalky soli a jiné suroviny, které by mohly způsobit poškrábání. Na odolnější nečistoty použijte speciální škrabku na sklo, jejíž čepel posunujte po povrchu pod ostrým úhlem. Nakonec vyčistěte varnou desku speciálním čističem na varné desky a osušte ji měkkým hadříkem,“ radí René Kubaník, produktový trenér společnosti Electrolux.
- I když je škrabka na sklokeramickou desku navržena tak, aby ji nepoškodila, musíte se s ní naučit zacházet – držet ji pod tím správným úhlem a dohlédnout na to, aby byla její čepel ostrá.
- Hrubší nečistoty se mnohdy dají z varné desky setřít jemným hadříkem a přípravkem na nádobí. Můžete vyzkoušet i kašičku z jedlé sody a přípravku na nádobí, kterou na skvrnu nanesete a necháte chvíli působit – většinou ji pak snadno setřete.
- Po čištění někdy na desce zůstanou duhové skvrny – na ty si lze pořídit prostředky na varné desky na bázi ethanolu nebo octa.
Rozdíl mezi sklokeramickou a indukční deskou
Na trhu najdete varné desky sklokeramické a indukční. Jaké jsou mezi nimi rozdíly?
Indukční deska
Indukční deska funguje na principu indukčního ohřevu - elektromagnetické vlny ohřívají jen dno nádoby, vznikají vířivé tepelné proudy, deska samotná se nerozpálí. Vaření je rychlejší a nedochází k tepelným ztrátám, takže se spoří energie, ale práce na ní je i bezpečnější, také se lépe udržuje, protože se nic nepřipálí.
Nevýhodou indukční desky je nutnost pořídit si nové nádobí vhodné na tento typ vaření. Problematická může být pro osoby s kardiostimulátorem, protože indukční vlny mohou ohrozit jeho správnou funkci.
Sklokeramická deska
Na sklokeramické varné desce se ohřívají topné spirály, které pak ohřívají dno nádoby. Ploténky se zahřívají déle než u indukčního sporáku a zůstávají déle horké. Jsou náročnější na spotřebu energie, ale levnější při nákupu a lze používat jakékoli nádobí, není potřeba mít speciální. Protože jsou ploténky horké, může se na ně něco připálit, a hůř se tedy čistí.
Co může varnou desku poškrábat?
Největší hrozbou při údržbě varné desky je to, že se poškrábe. Jak tomu zabránit? Již jsme varovali před používáním drátěnky a dalších hrubých materiálů, ale pozor i na další rizika:
- Nenechávejte na varné desce rozsypanou sůl nebo cukr, při posouvání nádobí přes ně by se deska mohla také poškrábat.
- Při vaření po desce neposunujte těžké hrnce – také mohou způsobit mechanické poškození. Pokud jste na varnou desku přešli nedávno z plynového sporáku, očistěte dna nádobí od hrubých nečistot, které mohly po působení plynu zůstat. Jednak mohou desku poškrábat, ale také způsobí, že se dno desky dostatečně nedotýká, což způsobuje ztrátu energie, případně se deska vůbec neaktivuje.
- Na varné desce nic nekrájejte, není to prkénko!
Na údržbu myslete už při nákupu
Někteří majitelé varné desky si stěžují, že na ní je vidět každý otisk nebo šmouha, takže ji musí neustále leštit a otírat. Právě proto se výrobci snaží dělat nové modely odolnější. „Skleněný povrch indukčních a sklokeramických desek je tvrzený, některé modely mají speciální nanotechnologickou vrstvu. Pak stačí opravdu jen měkký hadřík a čistá voda,“ radí Darina Papáčová, odbornice společnosti Whirlpool.
„Na trhu jsou i indukční varné desky, které mají elegantní matný povrch, odolný proti poškrábání, otiskům prstů a skvrnám, a díky tomu se snadno čistí,“ říká René Kubaník.