Hlavní obsah

Jak vyčistit skvrny z koberce? Na kafe jděte sodovkou, na mastné ubrouskem nebo moukou

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Čím novější a světlejší koberec máte, tím snad víc přitahuje „nehody“, které na něm zanechávají skvrny. Jak je co nejlépe vyčistit?

Článek

Stačí chvíle nepozornosti a na koberci se může ocitnout vylitá káva, převrhnutá sklenka s vínem nebo chlebíček, samozřejmě namazanou stranou dolů… Jak takové skvrny účinně odstranit?

Při čištění skvrn buďte rychlí!

Ať už se vám na koberec vylilo, převrhlo nebo obtisklo cokoli, jednejte co nejrychleji, aby se tekutina nestačila vsáknout moc hluboko a nenadělala větší škodu, než je nutné.

  • skvrnu se snažte dostat z koberce co nejdřív
  • postupujte od kraje ke středu, abyste ji ještě víc nerozmazali
  • když nevíte, co použít, vyzkoušejte vlažnou vodu (kromě skvrn od krve, na ty jděte studenou) a mýdlo, naopak se vyhněte všemu, co materiál vybělí, tedy například přípravkům s chlorem
  • po odstranění skvrny místo vysušte (třeba ručníkem, nikoli příliš horkým fénem) a než bude zcela suché, tak na něj nešlapejte

Čisticí přípravky na koberce

V drogerii koupíte spoustu přípravků na čištění koberců. Na jejich obalu se dočtete, na jaké materiály a jakým postupem je lze používat. Měli byste ale vědět i to, zda právě váš koberec jejich působení snese - u nového to prozradí štítek od výrobce nebo se lze zeptat prodejce. U staršího koberce, kde tohle zjistíte těžko, můžete přípravek vyzkoušet na místě, které není vidět - tedy třeba pod komodou.

Pokud nechcete využívat chemii, ale radši vsadíte na osvědčené babské rady, můžeme nabídnout pár tipů.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Na červené víno platí sůlFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Babské rady na čištění koberců

Jak čistily koberce naše babičky, které neměly po ruce sortiment chemie z obchodu? Můžete se inspirovat některými metodami:

  • Skvrny od kávy a čaje – můžete místo postříkat teplejší nebo perlivou vodou, nechat chvíli působit a pak vysušit papírovým ubrouskem nebo starým ručníkem. Pokud je stále vidět zabarvení, můžete použít i líh nebo skvrnu pokapat trochou citronové šťávy (víte, na co všechno v domácnosti citron použít) a po chvíli dočistit.
  • Mastné skvrny – mastnotu je zapotřebí co nejdřív vysát – takže na místo přiložte papírový ubrousek, ručník nebo utěrku a opatrně přejeďte vlažnou žehličkou. S ní ale pracujte velmi opatrně, abyste nepoškodili vlákna koberce! Dočistěte vodou s jedlou sodou nebo octem. Jestli raději žehličku vynecháte, můžete skvrnu posypat hladkou moukou, která mastnotu také nasaje – mouku pak vyluxujte. Sáček s mastnou moukou nenechávejte ve vysavači, ale vyhoďte ho.
  • Skvrny od červeného vína – nasypejte na ně sůl, nechejte asi čtvrt hodiny působit a vysajte. Pak dočistěte roztokem vody s dílem octa a nakonec dočistěte obyčejnou vodou a vysušte.
  • Skvrny od krve – na ně jděte vždy jen studenou vodou. Skvrnu navlhčete a až se začne odmáčet, vysávejte tekutinu papírovými utěrkami. Pak posypejte solí a nechejte asi hodinu působit (můžete i přes noc, pokud je skvrna už zaschlá), pak sůl vymyjte vlhkým hadrem a vysušte. Pokud máte doma čpavek, lze po prvním odmočení skvrnu otírat roztokem čpavku.
  • Skvrny od jídla – na barevné a mastné skvrny od jídla můžete vyzkoušet přípravek na čištění oken. Ten na ni nastříkáte, necháte působit, dočistíte vodou s mýdlem a dočista pak vlažnou vodou. Místo přípravku na okna můžete použít vodu s přípravkem na nádobí, ale stačí pár kapek!
  • Vosk – dejte na vosk papírový ubrousek a opatrně přejíždějte žehličkou nastavenou na nízkou teplotu. Vosk by se měl rozpustit a nasát do ubrousku. Pak skvrnu dočistěte mýdlovou vlažnou vodou.
  • Žvýkačka – z koberce ji dostanete pomocí speciálního mrazicího spreje nebo ledové kostky, kterou na žvýkačku na chvíli položíte. Pak ji lze lehce sundat a mokrou skvrnu vysušit.

Čištění skvrn z vlněných a hedvábných koberců

V případě koberců z citlivých materiálů, jakými je vlna nebo hedvábí (z nich jsou třeba perské koberce) neexperimentujte. Jsou citlivé na vyšší teplotu a můžete je zničit třeba moc horkou vodou. Čím byl koberec dražší, tím spíš svěřte čištění odborníkům nebo mějte po ruce speciální přípravky na čištění těchto materiálů. Pokud se přece jen chcete pustit do domácího čištění, postupujte velmi jemně a vyzkoušejte nejprve houbičku namočenou do vlažné vody s jádrovým mýdlem. Například mastnou skvrnu můžete z vlněného koberce vyčistit vlažnou mýdlovou vodou smíchanou s trochou octa nebo čisticím prostředkem na vlnu.

Načítám