Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Sklenice jsou nejpoužívanější nádobí vůbec. A každá má své poslání – chce vám pomoct vychutnat si zvolený nápoj na maximum. Skleničky se vybírají nejen podle toho, co z nich hodláte pít, ale také podle příležitosti. Na rodinnou oslavu se hodí jiné kousky než na romantickou večeři nebo letní grilovačku. A když se náhodou oblíbený kousek skla rozbije? Nezoufejte. Možná je to znamení, že si zasloužíte krásnou novou sklenku.
Klasika na každý den
Začněme těmi nejběžnějšími. Klasické sklenice se obvykle používají na vodu, džus nebo třeba na limonádu. V restauraci se setkáte s menšími sklenicemi o objemu kolem 200 ml, doma využijete spíše ty vetší (od 300 ml do půllitru) a perfektně se hodí na osvěžující nápoje. Existují různé tvary: od jednoduchých válcových po elegantnější s mírně kónickým tvarem. Díky neuvěřitelné různorodosti se snadno stanou i designovým kouskem, který osvěží vaši domácnost. A takové sklenky ani nemusejí být nijak drahé!
Tip: Moderní trendy přinášejí sklenice s dvojitým dnem, které lépe izolují teplotu nápoje. Můžete si v nich užít jak horké latte, tak vychlazenou domácí limonádu.
Není pivo jako pivo
Samostatnou kapitolou jsou sklenice na pivo. Klasický půllitr s uchem je u nás asi nejznámější, ideální na české ležáky. Široký okraj umožňuje lepší rozvinutí pěny, která pivu dodává správnou chuť. Další používané jsou sklenice na nožce typu tulipán anebo vysoké štíhlé kousky na pšeničné pivo, jemuž pomáhají udržet aroma a perlivost.
Ťukat, nebo neťukat?
Při slavnostních příležitostech ve větší či „lepší“ společnosti se sklenicemi při přípitku NEťuká, to se dělá doma nebo při večeři ve dvou, ale obíhat stůl o šesti či více lidech není obvyklé. „Stačí jen pozvednout číši, podívat se ostatním do očí a zlehka se napít. Vůbec si nepřiťukáváme v kombinacích víno a pivo nebo voda či džus. Víno jen s vínem, tichým i šumivým,“ doporučuje odborník na etiketu Ladislav Špaček.
Bílé, nebo červené
Výběr vinné skleničky je téměř věda sama o sobě. Červené víno si žádá větší, „břichatější“ sklenici, aby mělo prostor dýchat a uvolnit aroma. Naopak bílé víno zůstává déle svěží v menší, štíhlejší skleničce. Na šumivá vína se používají buď klasické flétny, které udrží bublinky, nebo široké coupé – ty působí elegantně a retro. Speciální místo má také sklenička na růžové víno: obvykle něco mezi sklenkou na bílé a červené, protože růžová vína si zachovávají svěžest, ale přitom mají i lehké aroma, které se musí rozvinout.
Když chcete přitvrdit
Také skleničky na tvrdý alkohol mají mnoho variant. Whisky si nejlépe vychutnáte z nízké, široké skleničky s tlustým dnem, nebo – stejně jako rum, brandy či koňak – z baňaté sklenice známe jako sniffer. Ta díky svému tvaru pomáhá zahřát nápoj dlaní a uvolnit jeho bohatou vůni.
Naopak likéry nebo digestivy se podávají v malých, úzkých skleničkách, aby se aroma soustředilo do jednoho bodu a vůně byla intenzivnější.
Protřepat, nemíchat!
Nezapomeňte ani na koktejlové skleničky! Sklenka na martini s ikonickým trojúhelníkovým tvarem je nezaměnitelná. Na mojito nebo gin s tonikem je zase skvělá vysoká, štíhlá sklenka zvaná highball. Pro piña coladu a další tropické drinky se používají velké, extravagantní sklenice, často s ozdobou v podobě ananasu nebo koktejlového paraplíčka. Na gin s tonikem jsou v oblibě také balonové sklenice, které dávají prostor pro rozvinutí vůně bylinek.
Zavařovací sklenice na nápoje
Zavařovací sklenice? Ty už dávno nejsou jen na marmelády! Moderní kavárny je s oblibou využívají na podávání limonád, smoothie nebo ledové kávy. A prodávají se i sklenice na nápoje, které jsou zavařovacími sklenkami pouze inspirované. Díky svému rustikálnímu vzhledu dodají nápoji zvláštní šmrnc a zároveň jsou praktické — mají pevné stěny a často i šroubovací víčko a ucho.