Hlavní obsah

Kvalitní spánek a záda bez bolesti? Kupte si správnou matraci! Roli při výběru hraje i vaše váha

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Pokud se každé ráno budíte „rozlámaní“, dost možná je čas vyměnit matraci. Podle odborníků na spánek je životnost matrace deset let. Není i u vás v ložnici čas na změnu?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Neexistuje jednotné doporučení, jaká matrace je nejvhodnější. Jste-li v nákupu matrací nováčci, vyhraďte si dostatek času. Už proto, že se na ní budete probouzet minimálně dalších 8 až 10 let. Pokud spíte v průměru 7 hodin denně, strávíte na ní více než 20 000 hodin! Některé firmy dávají i z tohoto důvodu na matrace desetiletou záruku.

Vzhledem k tomu, že pořízení kvalitní matrace se pohybuje v řádech desítek tisíců, neunáhlete se. „Výběr matrace je důležitý nejen tehdy, když nás záda bolí, ale také jako prevence obtíží. Ideální matrace by měla našemu tělu poskytnout dostatečnou oporu a zároveň by nám měla být pohodlná, protože právě kvalitní spánek je základem pro zdravá záda bez bolesti,“ říká pohybová specialistka Zuzana Rybářová.

Nákupy přes internet až po vyzkoušení

Není to jako s oblečením, u kterého máte (většinou) stejnou velikost a můžete jej tedy bez obav nakupovat přes internet a v případě nespokojenosti jednoduše vrátit. V případě nákupu matrace je lepší navštívit obchod osobně a vyzkoušet ji. Jak správnou matraci poznat? „Když si na ni lehnete, páteř je přirozeně zakřivená do tvaru dvojitého písmene S. Vleže na zádech musí být celé tělo v rovině, mezi matrací a tělem by neměla být mezera v oblasti beder,“ radí Martin Vaškovic, odborník z matracového showroomu Magniflex. Petra Kendíková, manažerka sortimentu ložnic IKEA Česká republika, dodává: „Při výběru matrace hraje roli řada faktorů, jako je hmotnost, tvar těla, v jaké poloze člověk zpravidla spí nebo jak moc při spánku mění polohy.“

Ideální je středně tvrdá matrace 

Už dávno to není jen dělení na tvrdé a měkké matrace. „Obecně se doporučuje matrace střední tvrdosti, která podporuje správné zakřivení páteře. Příliš tvrdá může vytvářet nepřiměřený tlak na klouby a svaly a příliš měkká zase může způsobit, že se tělo propadne do nepřirozených poloh. Lidé s vyšší hmotností by měli preferovat tvrdší matrace a naopak,“ radí Zuzana Rybářová.

Nebojte se oslovit i odborné pracovníky v prodejně, kteří vám doporučí, co se hodí právě pro vás. Mnoho obchodů nabízí i zkušební dobu, po jejímž uplynutí si můžete matraci buď nechat, nebo ji vrátit a zvolit jinou.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Nákup matrace přes internet se nemusí vyplatit. Raději ji vyzkoušejte osobně a „na vlastní kůži“Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Jaké jsou výhody jednotlivých materiálů?

  • Pěnové matrace

Patří mezi nejprodávanější. Primárně jsou vyráběny z paměťové pěny, polyuretanové pěny (molitan) nebo jako kombinace obou. Paměťová pěna se přizpůsobí tvaru vašeho těla, zatímco molitan se vrací do svého původního tvaru. Pěnové matrace jsou dobré pro snížení tlaku na kontaktní body, jako jsou boky a ramena.

  • Pružinové a taštičkové matrace

Jsou obecně tvrdší než matrace pěnové a poskytují větší podporu. Vašemu tělu se ale zcela nepřizpůsobí. Ocení je lidé, kteří trpí na bolesti zad. Nehodí se na polohovací nebo lamelové rošty.

  • Latexové matrace

Některé matrace jsou vyrobeny z latexu, který může být přírodní nebo syntetický. Oba tyto typy se přizpůsobí tělu, i když ne tolik jako paměťová pěna, a přinášejí pocit skoro jako na „vodní posteli“.

  • Hybridní matrace

Nejčastěji mají základnu z vnitřních pružin s pěnou a dalšími materiály, které poskytují rovnováhu podpory a měkkosti. Pokud hledáte něco, co zmírní tlak, aniž byste se vzdali určité míry pohodlí, bude pro vás hybridní matrace to pravé.

Načítám