Hlavní obsah

Nejlepší kávovar? Je to na vás! Někdo miluje perfektní kafíčko jako z kavárny, jiný plný hrnek bez práce

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Milujete kávu a přemýšlíte, jaký kávovar si pořídit? Trh nabízí velké množství rozmanitých přístrojů – a každý má své výhody i nevýhody. Záleží jen na vás, jaké kafíčko máte nejraději a také kolik času a elánu chcete přípravě oblíbeného nápoje věnovat.

Článek

Výběr vhodného kávovaru, který vám bude opravdu vyhovovat, nemusí být vždy snadný. Nezaměřujte se přitom jen na cenu samotného přístroje, ale také na cenu za šálek kávy. Dalším aspektem při rozhodování je samozřejmě praktičnost: ať už je to snadná údržba, manipulace nebo velikost stroje.

Kapslové kávovary: snadná a rychlá volba

Hledáte maximální pohodlí? Skvělou volbu představuje kapslový kávovar. Stačí vložit kapsli, stisknout tlačítko a za pár sekund máte nápoj k dispozici. Přístroj je šikovný pro ty, kdo nemají čas ani chuť se přípravou kávy příliš zabývat.

Mezi hlavní výhody patří jednoduchost a rychlost přípravy, minimální údržbavelký výběr kapslí s různými příchutěmi. Kapslové kávovary bývají kompaktní, takže jim snadno najdete místo na lince nebo ve skříňce.

Na druhou stranu musíte počítat s vyšší cenou kapslí, omezeným výběrem kávy podle značky a také s větším množstvím odpadu. Kávová sedlina patří do bioodpadu či do kompostu, hliníkové a čistě plastové kapsle lze třídit a recyklovat, ostatní patří do směsného odpadu.

Tip: Máte kapslový kávovar a chcete specifický druh kávy, která není k dostání v kapslích? Zkuste plnitelné kapsle na víc použití! Pořídit můžete umělohmotné nebo nerezové.

Foto: brizmaker, Shutterstock.com

Kapsle jsou velmi pohodlné. Nemusíte se přípravou nijak hlouběji zabývat…Foto: brizmaker, Shutterstock.com

Pákové kávovary: káva jako z kavárny

Pro vášnivé milovníky kávy, kteří si chtějí užít celý proces přípravy, jsou nejlepší pákové kávovary. Můžete si zrna sami namlít, upěchovat je a připravit si espresso jako profesionální barista. Hlavní výhodu představuje možnost použít čerstvě namletou kávu podle svého výběru a také plná kontrola nad přípravou. Tento typ přístroje ovšem vyžaduje zručnost a trénink, po každém použití je potřeba čištění a kvalitní modely mohou být dražší.

Tip: Máte rádi čerstvou kávu, ale nebaví vás vysypávat lógr? Zkuste kávové pody, které snadno vložíte do páky a stejně snadno je po použití vyjmete a vyhodíte.

Automatické kávovary: komfort bez kompromisů

Chcete kvalitní espresso bez námahy? Vhodný je pro vás automatický kávovar. Stačí nasypat zrnkovou kávu, nastavit požadované parametry a o zbytek se postará přístroj. Mezi jeho hlavní výhody patří rychlá příprava, možnost nastavení intenzity a objemu a zabudovaný mlýnek na čerstvou kávu.

Na druhou stranu se však jedná o finančně náročnější investici. Spotřebiče jsou rozměrné a kompletní údržba bývá složitější. Pokud kávovar nemá speciální funkce, jako jsou dva zásobníky nebo otvor pro jednorázové sypání namleté kávy, není možné libovolně střídat různé druhy kávy (například kofeinovou a bez kofeinu).

Foto: Shutterstock.com

Automatický kávovar připraví kávu po jediném stisknutí tlačítkaFoto: Shutterstock.com

Překapávače: pro milovníky velkých hrnků

Rádi si vychutnáte pořádně velký hrnek kávy nebo ji často připravujete pro víc lidí? Pravděpodobně oceníte překapávač. Stačí nasypat mletou kávu, přidat vodu a nechat kávovar dělat svou práci. Výhodou je možnost připravit větší množství kávy najednou, jednoduchá obsluhanižší pořizovací cena. Nevýhodou může být méně intenzivní chuť kávy ve srovnání s espressem, delší doba přípravy a nutnost použití filtrů. >>>Nejzdravější způsob přípravy kávy

Alternativy: moka konvička a french press

Rádi experimentujete, přípravu kávy si užíváte, ale velký kávovar není nic pro vás? Zkuste moka konvičku nebo french press. Obě metody jsou levné, jednoduché a přinášejí specifickou chuť. Kromě ceny oceníte také rozměr: lze si je přibalit na dovolenou nebo třeba na chatu. Nevýhodou je nutnost správného mletí kávy a manuální proces přípravy, který může být časově náročnější, a výsledný nápoj nemusí chutnat každému.

Načítám