Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
I když si mnoho lidí myslí, že jídlo připravované v mikrovlnné troubě nikdy nemůže chutnat tak dobře, jako to uvařené na sporáku nebo upečené v troubě, opak je pravdou. Stejně jako u vaření všeobecně, i zde je nutné znát několik triků a přípravu nepodceňovat. Zaručujeme, že výsledek bude chutný!
Nemíchejte vše dohromady
Zbyde trocha omáčky, maso a příloha a nejjednodušším způsobem, jak zbytky uskladnit, je dát je dohromady do jedné nádoby. To je začátečnická chyba, jíž se dopouští téměř všichni. A odráží se následně i na chuti– přílohu a maso nebo omáčku vždy ohřívejte zvlášť. Jedině tak zajistíte kromě dobré chuti i rovnoměrnou teplotu. Budete mít sice více našpiněného nádobí, ale jedině tak bude výsledek stejně chutný, jako kdyby bylo jídlo čerstvě uvařené.
Nezapomínejte dochucovat
Chutě v lednici se mění, proto neváhejte jídlo vyndané z mikrovlnné trouby ještě dochutit kořením, které jste používali při vaření. Případně přidejte několik čerstvých bylinek. Na to, že budete mít zbytky, jež následně budete ohřívat v mikrovlnné troubě, myslete již při vaření. Není radno jídlo příliš solit. Nejen ze zdravotních důvodů, ale i proto, že se jídlo v lednici rozleží a chuť soli se ještě zvýrazní.

Čím menší porci do mikrovlnné trouby dáte, tím větší je pravděpodobnost, že se rovnoměrně ohřeje.Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com
Není příloha jako příloha
Zatímco těstoviny nebo brambory ohřejete bez větších příprav, s rýží, knedlíky a bezlepkovými těstovinami je to jiná kapitola. Aby chutnaly tak, jak si představujete, pokropte je trochou vody a přikryjte vlhkou papírovou utěrkou. Případně navlhčenou přílohu dejte do mikrotenového sáčku, na konci udělejte uzlík a ohřejte, efekt bude stejný. Tímto způsobem dosáhnete rovnoměrného ohřátí a minimalizujete riziko ztvrdnutí, okorání a „gumové“ konzistence.
Příprava rýže v mikrovlnné troubě
Jistě víte, že v mikrovlnce se dají různé pokrmy nejen ohřívat, ale i připravovat. A neplatí to jen pro polotovary nebo popcorn. Skvělá je i rýže. Jak na to? Vodu (nebo kokosové mléko, díky němuž bude rýže krémovější a lehce nasládlá) dejte s rýží do misky vhodné do mikrovlnné trouby v poměru 2:1. Vařte na vysoký výkon pět minut a poté nechte ještě na nižší výkon dodělat dalších pět minut.
Postupné ohřívání
Jestli vám jídlo z mikrovlnky nechutná, může být na vině jeho převaření. To může mít vliv nejen na špatnou chuť, ale jídlo kvůli tomu ztrácí i vitaminy a živiny. Abyste tomu předešli, ohřívejte pokrm vždy v krátkých intervalech (nedávejte jídlo hned na dvě minuty, ale ohřívejte postupně po půl minutách) a vždy ho promíchejte. Tím zajistíte, že se teplo bude rovnoměrně rozkládat.
- Veškeré jídlo ohřívané v mikrovlnné troubě zakrývejte speciálním poklopem. Ten není určený jen jako ochrana před znečištěním trouby, ale hlavně pro udržení vlhkosti po celou dobu vaření.
Důležité je správné nádobí
Dalším faktorem, který může ovlivnit chuť jídla ohřívaného v mikrovlnné troubě, je výběr talíře nebo misky. Keramické nebo skleněné nádoby lépe zadržují a rozptylují teplo, než ty plastové. Pokud si ale jídlo nesete do práce, je samozřejmě jednodušší ohřát ho přímo v přenosné nádobě, která většinou bývá právě z plastu. V tom případě dbejte na to, aby byla mistička označená nálepkou „vhodné do mikrovlnné trouby“ - symbolem obdélníku a tří vln. Z misek, jež k tomuto účelu nejsou určené, mohou při mikrovlnném ohřevu do potravin unikat škodlivé toxiny.