Hlavní obsah

Nejsledovanější „uklízečka“ v Česku. Na instagramu její rady hltá 399 tisíc lidí

Foto: Radim Strachoň / MAFRA / Profimedia

Foto: Radim Strachoň / MAFRA / Profimedia

Instagramový profil @uklidproklid se těší obrovské popularitě. Influencerka Kateřina Brožová na něm ukazuje způsoby, jak si udržet v domácnosti pořádek. Čím jednodušší postup zvolí, tím větší úspěch sklízí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Že je v jednoduchosti ta největší síla, dokazuje Kateřina Brožová, která se označuje za „cleanfluencerku“. Svým sledujícím totiž přináší tipy a nápady na to, jak si snadno a hlavně rychle vyčistit nejobávanější nečistoty – od červeného vína, potu nebo i mastnoty. To vše bez použití chemie. Že se vám to zdá neuvěřitelné? Kateřina, jejíž účet sleduje téměř 400 tisíc lidí, dokazuje, že v přírodních surovinách může být až nadpozemská síla.

Jak to celé začalo?

Kateřina o sobě tvrdí, že je přeučená bordelářka. Ve chvíli, kdy se stala dvojnásobnou maminkou, nezbýval jí čas ještě udržovat domácnost v dokonalém pořádku. To ji dostávalo do stresu. Uklidit perfektně celý byt během jednoho dne bylo sice účinné, ale o to vyčerpávající. Hledala proto jinou cestu.

„Můj systém spočívá v tom, že nevytvářím nepořádek. Takže špinavý talíř buď rovnou opláchnu, nebo ho dám do myčky. A to je třeba naučit celou rodinu,“ řekla v rozhovoru pro Český rozhlas. Na každý týden má uklízecí plán. Není den, kdy by alespoň něco neuklidila. Nezabere to ale hodiny, nýbrž minuty. K tomu se snaží motivovat i ostatní. Kvůli tomu vydala v dubnu i první knihu Úklid pro klid: Tipy, které šetří čas, nervy i peníze.

Foto: Vydavatelství Grada

Kniha, kterou před časem vydala, má výborné prodejeFoto: Vydavatelství Grada

10 úkolů na každý den podle Kateřiny Brožové:

1. Ustlat postel

Začni den tím, že si usteleš postel. Každá cesta do ložnice a pohled na rozestlané peřiny by ti během dne ubíraly kousek energie.

2. Vyprat pračku

Nečekej, až bude prádlo přetékat z koše nebo až dětem nenajdeš ani dvě stejné ponožky. Radši vyper každý den jednu až dvě várky. Nezapomeň, že mezi sušičkou (nebo sušákem) a skříní není žádná mezistanice. Prádlo večer rovnou poskládej a roznes do skříní.

3. Udržovat prázdný dřez

Všechno nádobí dávej rovnou do myčky nebo ho umyj. I když je to jen hrnek od kafe. Takových hrnků a talířků se totiž snadno nahromadí plný dřez. Zkus ho udržovat prázdný i při vaření.

4. Vracet věci na své místo

Nauč se nepřenášet věci na jiné místo a uklízej je hned zpátky tam, kam patří. Jestli jsi v kuchyni potřebovala rozstřihnout sáček s kávou, vrať nůžky zase zpátky do zásuvky. Když si u seriálu děláš manikúru, zase ji pak schovej a nenechávej ji ležet na stole.

5. Čistá koupelna

Každý den ukliď jen jednu část koupelny, která to zrovna nejvíc potřebuje. Umyj umyvadlo, vylešti vodovodní baterie, utři zrcadlo, umyj vanu nebo vyčisti sklo sprchového koutu. Když si vybereš jen jednu část, zabere ti to opravdu jen pár minut a koupelna bude pořád nablýskaná.

6. Čistá toaleta

Jestli nemáte děti, tak ji nejspíš nemusíš uklízet každý den. Stačí toaletní mísu ze všech stran přetřít UNI čističem, dovnitř hodit WC bombu a vyčistit mísu štětkou. Nezapomeň přetřít i prostor okolo WC.

7. Čistý stůl

Každý člen rodiny po sobě odnese talíř (a rovnou ho umyje nebo dá do myčky). Také uklidí drobky nebo případně utře stůl. Zvládnou to i děti okolo tří let.

8. Čistá podlaha

Jasně, že nemáš každý den čas všude vysávat a vytírat. To by nám také trvalo dost dlouho, což jde proti našemu pravidlu pár minut. Proto patří generální úklid podlah do týdenního úklidu. Trik je v tom nenechat podlahu zašpinit moc. S tím ti pomůže ruční vysavač nebo smeták a stará houbička. Ručním vysavačem nebo smetákem zlikviduješ drobky a vlasy, starou houbičkou rychle setřeš skvrny, které jsou vidět na první pohled.

9. Deleguj

Opravdu nemusíš zvládat všechno. Zvlášť jestli máš práci na plný úvazek, proč bys měla vše kolem domácnosti obstarávat jen ty? Deleguj úkoly na partnera a také na děti. Nauč je průběžně si po sobě uklízet.

10. Pochval se

Za to, že každý den udržíš domov čistý, si zasloužíš velkou pochvalu! Udělej pro sebe něco hezkého. Každodenní krátký úklid ti ve výsledku ušetří nemálo času. Věnuj ho sobě.

Úspěch, který nikdo nečekal

Kateřina zvládla dokonale marketingovou stránku svého projektu. Výsledkem jsou čisticí tipy, k jejichž splnění většinou nepotřebujete víc než čtyři suroviny – bílý ocet, jedlou sodu, kyselinu citronovou a peroxid vodíku. To, po čem by vás dřív v drogerii ani nenapadlo sáhnout, dostalo její logo a výborně se prodává. Proč? Protože je to geniálně jednoduché! Po tom, co začala být úspěšná její videa na instagramu, facebooku i blog na webových stránkách, vrhla se na prodej vlastních čisticích přípravků i náčiní. Mezi její nejpopulárnější video, které má přes milion zhlédnutí, patří čištění trouby, inspirujte se:

Načítám