Hlavní obsah

Horský apartmán v retro stylu, dominuje zelená a dřevo. Autoři se inspirovali mechem

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Jestli vám nesedí minimalistické a barevně skrovné interiéry, pak si tady přijdete na své. Horský apartmán v Janských Lázních zrekonstruovali tak, aby interiér působil útulně a zároveň nepostrádal nápad. Propojujícím motivem je v tomto případě mech.

Článek

V Janských Lázních na úpatí Černé hory v Krkonoších stojí Ludvíkova bouda, kde kromě restaurace najdete několik bytových jednotek. V nejvyšším patře s výhledem do údolí a na kabinovou lanovku je apartmán o dispozici 2+kk a podlahové ploše 47 m2 s podkrovním prostorem o velikosti 30 m2. Cílem rekonstrukce, o niž se postarala designérka a zároveň duchovní matka projektu Lenka Bačová, bylo vytvořit snadno zapamatovatelný horský interiér, který respektuje historii objektu a zároveň hostům poskytuje příjemný pobyt na horách.

O Ludvíkově boudě

Ludvíkova bouda vznikla roku 1905 jako moderní celodřevěný horský hotel. Rekonstruovaný apartmán, kterému se nyní říká V Mechu, je situován právě v této stále ještě dřevěné části budovy, jež se orientuje směrem ke kabinové lanovce. Z původních prvků se podařilo zachovat pouze střešní trámy, které jako jediné odkazují na historii budovy. Zbylé prvky jsou nové, ovšem autorka se snažila vsadit na přírodní materiály, co nejvíc připomínající původní řešení jako kamenný obklad, masivní jasanové nebo smrkové dřevo.

Mech jako inspirace

Co se týká stylizace interiéru, hlavní inspirací byl motiv mechu, který roste v okolních lesích. Na motivu mechu autorka postavila designový koncept. „Zrcadlí se téměř ve všem. Například obklad v koupelně i za kuchyňskou linkou je přírodní kámen nazývaný rainforesta, jde o nádhernou metaforu mechového porostu v lese. Metaforou jsou také svítidla v ložnici, která jsou symbolem mechové tobolky. Dále mechová zelená na nábytku, tvarosloví vodovodních baterií, čalounění nábytku nebo kovové úchytky na chodbě,“ uvádí designérka Lenka Bačová.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Podívejte se na vítěze v různých kategoriích za rok 2023.

Načítám