Hlavní obsah

Ekologické čisticí prostředky nešetří jen planetu, ale hlavně zdraví celé rodiny. A navíc jsou účinné!

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Také vám po úklidu zůstávají doma prázdné plastové nádoby od čističů, promáčené papírové utěrky či špinavé vlhčené ubrousky, takže máte na konci víc odpadků než před začátkem gruntování? Přečtěte si, jak neplýtvat, minimalizovat plast, a udělat tak něco málo pro planetu a celkem dost pro svoje zdraví.

Článek

Lidé po celém světe si stále víc uvědomují, že jejich způsob života má dopad na životní prostředí. Přechod na ekologické čisticí prostředky je sice jen malá změna, ale rozdíl je obrovský. Nejenže tyto produkty přispívají ke zdravější planetě, ale také vytvářejí bezpečnější a netoxické prostředí u vás doma.

Ekologické a netoxické čisticí prostředky

Už při prvním pohledu na etiketu je důvod, proč upřednostnit ekologické čisticí prostředky, zřejmý. Ty klasické obsahují totiž mnoho chemikálií, které sice zaručí blyštivě čistý domov, ale současně mohou uškodit nejen životnímu prostředí, ale také zdraví (zvlášť pokud máte domácí mazlíčky nebo malé děti). Jejich ekologické protějšky jsou naproti tomu vyrobeny z přírodních složek, jež jsou šetrné k povrchům, lidem i planetě. Přechodem na ně snižujete uhlíkovou stopu, minimalizujete znečištění vody a podporujete udržitelnou budoucnost.

1. Základní měřítko? Složení

Při výběru ekologických čisticích prostředků věnujte zvýšenou pozornost jejich složení. Hledejte rostlinné, biologicky odbouratelné a netoxické složky. Důležitá klíčová slova jsou: rostlinné, éterické oleje, biologicky odbouratelné a bez sulfátů a fosfátů. Naopak úplné tabu představují chemikálie, jako je chlor nebo amoniak.

2. Certifikace a značky

Když je na přípravku označení jako Bio, Vegan, EcoLabel nebo Green Seal, pak nekupujete zajíce v pytli. Co by pro vás mělo být naopak varování, že není všechno tak dokonalé, jsou slova jako „přírodní“ nebo „ekologické“. Ta si totiž může, na rozdíl od certifikovaných log, vložit na produkt kdokoli a nikdo to moc neřeší.

3. Balení a udržitelnost

Chcete se nad ekologickým a udržitelným způsobem života skutečně zamýšlet a brát ho vážně? Zabývejte se i samotným obalem – měl by být recyklovaný (nebo recyklovatelný). Mezi výrobci je stále populárnější i znovunaplnitelná nádoba. V praxi to znamená, že si sice jednou koupíte produkt v klasickém plastovém (nebo recyklovaném) balení, ale posléze do něj už jen nakupujete náplň. Nepodporujete tak plastový průmysl víc, než je nezbytně nutné.

  • Další tip: Sáhněte po univerzálních čisticích prostředcích, které se hodí na všechny druhy skvrn i povrchů, a nemusíte díky tomu doma skladovat další čističe.

4. Efektivita a výkon

Mnoho lidí se k ekologickým prostředkům staví stále rezervovaně, protože se obávají, že nedokážou skvrny a povrchy vyčistit dostatečně účinně. Řešení je celkem jednoduché. Předem si o konkrétním produktu přečtěte recenze na internetu (neřiďte se přitom radami od influencerů, jimž za jejich propagaci výrobci jistě zaplatili) nebo si zažádejte na webových stránkách výrobce o vzorek.

5. Není vůně jako vůně

Tradiční čisticí prostředky běžně mívají výraznou, charakteristickou „vůni čistoty“, výrobci se také často předhánějí v různých květinových či ovocných „parfémech“. Nic takového od ekologických čističů nečekejte. Obsahují totiž přírodní esenciální oleje, které nejsou tak výrazné. Přesto dokážou domácnost provonět a neuškodíte si ani výpary.

Anketa

Používáte ekologické čisticí prostředky?
Ano, pravidelně a nedám na ně dopustit.
50 %
Ne, moc nevěřím jejich účinnosti.
34,6 %
Občas, střídám to s těmi chemickými.
15,4 %
Celkem hlasovalo 26 čtenářů.

Načítám