Hlavní obsah

Tři tipy, jak si z balkonu či terasy udělat oázu klidu. Vsaďte na stylové dekorace a osvětlení

Foto: Olesia Bilkei, Shutterstock.com

Foto: Olesia Bilkei, Shutterstock.com

Teploty se šplhají skutečně vysoko. Pokud nemáte dům se zahradou a bazénem, je ideální čas na povalování se na balkoně nebo terase. Neslouží jen k věšení prádla, můžete zde i relaxovat a zbavit se každodenních povinností.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Mnoho lidí má balkon, lodžii nebo terasu spojenou pouze s možností věšet na tomto místě prádlo. Ano, to je jejich nesporná výhoda. Jako mávnutím kouzelného proutku je však můžete proměnit v oázu klidu a odpočinku (pokud tedy nebydlíte hned u hlavní silnice) – poslouchat zde hudbu, posedět s přáteli nebo zkrátka jen relaxovat. Pro vytvoření těch správných podmínek se stačí držet tří jednoduchých zásad.

Než je začnete realizovat, zkuste si svůj venkovní prostor představit jako „nástavbu“ domu a vytvořit stylovou návaznost mezi vnitřním a venkovním prostředím. I zařízená terasa musí odrážet váš vkus!

1.  Praktičnost se snoubí s estetičností

Jako první se nabízí otázka, jaký koupit venkovní nábytek. K tomu je ale zapotřebí zodpovědět si klíčovou otázku: K čemu chcete prostor využívat? K posezení s přáteli, ke chvílím sami pro sebe nebo se chystáte na balkoně grilovat? To všechno hraje při výběru nábytku roli. Ostatně stejně jako velikost samotného prostoru. Pokud je váš balkon malý, existuje spousta chytrých řešení, jako jsou skládací stolky nebo poličky, které navrtáte na stěnu a budou sloužit jako místo pro kořenky nebo lahve. Místo židlí si pořiďte sedací vaky, které po použití uklidíte zpět do bytu, a i tam vám skvěle poslouží. Ať už v tomto případě budete šetřit místem sebevíc, vždy dbejte na to, abyste na venkovním prostoru měli i místo pro ochranu před sluncem. Může to být deštník, pergola nebo klidně žaluzie na zasklené lodžii.

  • Důležitou součástí je i venkovní koberec. Ten se stane vynikajícím dekorativním prvkem, který prostor oživí a zajistí teplo na nohy, zejména s postupující noční hodinou.

2.  Dekorace, které lahodí oku i duši

Nic se nemá přehánět, zvlášť, pokud se jedná o opravdu malou obytnou plochu. Aby prostor nepůsobil studeně a neútulně, je nutné ale přidat k nábytku i dekorace. Ideální jsou květináče, které jsou k dostání v nejrůznějších tvarech, velikostech a barvách, takže je lze dokonale sladit s celkovým stylem balkonu nebo terasy. Rozhodně na nich nešetřete, protože musí být odolné vůči vnějším faktorům, jako jsou vlhkost, UV záření nebo kolísání teplot. Rozkvetlý balkon je pastvou pro oči. Okrasné rostliny doporučujeme střídat s aromatickými bylinkami, jako je tymián, rozmarýn nebo bazalka. Barvy a vůně pomohou vytvořit ještě vzdušnější a příjemnější atmosféru. V případě, že je vaše terasa dostatečně velká, nebojte se velkých květináčů, třeba s tropickými rostlinami.

  • Že se vám na malý balkon volně stojící květináče nevejdou? Zavěste je! Na strop nebo třeba zábradlí. Na něj se dá přichytit i osvětlení nebo jiné dekorační prvky.

3. Osvětlení, které nikdy nezklame? Svíčky!

Pokud máte v plánu trávit na balkoně či terase dlouhé večery, bez vhodného osvětlení se neobejdete. Při jeho výběru hraje základní roli to, zda vám lampa dosáhne k zásuvce. Pokud ano, máte o starost méně, protože výběr je opravdu nekonečný. Ani v případě, že tomu tak ale není, nezoufejte. Za velmi dostupnou cenu jsou v obchodech k dostání lampiony či světelné řetězy na baterky. Co ovšem může být lepší než svíčky? Ať už jsou voskové nebo elektrické, světlo svíček je nezbytné pro vytvoření romantické a uvolněné atmosféry. Na druhou stranu, pokud žijete ve městě, světelného smogu je kolem víc než dost, můžete si tedy užívat i tmy…

  • Porozhlédněte se i po speciálních svíčkách, které odpuzují hmyz. Zejména večer se vám to bude hodit - kdo by si chtěl z balkonu odnášet nepříjemné štípance?

Načítám