Hlavní obsah

8 chyb, kterými ničíme ledničku. Dlouho do ní zíráme, přecpáváme ji nebo upatlané těsnění

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Štve vás partner, který stojí před otevřenou lednicí a zdlouhavě si vybírá, na co má vlastně chuť? Dlouhé větrání škodí jak lednici, tak jídlu uvnitř, může se dokonce zkazit. Chyb, které ale můžete denně dělat, je mnohem víc a mohou zásadně zkrátit životnost vaší chladničky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nepostradatelný spotřebič ve vaší kuchyni umožňuje nakupovat potraviny do zásoby a uchovávat je čerstvé. Nová lednice není právě malá investice, a tak je škoda zbytečně zkracovat její životnost. Činíte tak nevědomky mnoha návyky.

1. Špatné umístění potravin

Alfou a omegou je správné rozložení jídla. Jinak nemůže volně proudit chladný vzduch, zbytečným přecpáváním zvyšujete nároky na výkon, s jídlem si můžete do chladničky zanést nebezpečné kontaminanty.

Syrové potraviny, jako vejce, maso a zeleninu, umístěte kvůli riziku kontaminace odděleně od vařených potravin. Mléčné výrobky a uzeniny patří do prostředních polic.

Ovoce a zelenina patří do spodních přihrádek. „Pro zachování co nejdelší čerstvosti je vhodné mít zeleninu v odděleném boxu, ideálně v dózách nebo potravinářské fólii. Nakrájenou nebo oloupanou zeleninu vložte do nádoby s vodou,“ radí Jaroslav Neuman, nákupčí ovoce a zeleniny z firmy Košík.cz.

2. V lednici i to, co tam nepatří

Máte ledničku nacpanou k prasknutí? To zabraňuje správné cirkulaci vzduchu a nutí ji to chladit na vyšší výkon. Lednice by měla být zaplněna ideálně zhruba ze dvou třetin. Možná v ní máte zbytečně potraviny, které tam být nemusí.

Foto: Ksenia_MA, Shutterstock.com

Brambory, česnek, cibule ani citrusy do lednice nepatří, chlad ani vlhkost jim neprospívá. Jen tam zbytečně zabírají místoFoto: Ksenia_MA, Shutterstock.com

3. Zanedbaná hygiena

Udržujte lednici čistou. Ulepené poličky od zbytků jídla jsou spíš k naštvání, jsou ale místa, kterým nečistoty nesvědčí zcela zásadně. Pravidelně je třeba čistit odtokový kanálek, otvor a hadičku, po které stéká vysrážená vlhkost. Tento prostor nesmí být ani zamrzlý, voda se pak hromadí na dně lednice.

Pozor i na opatlané těsnění, takové nemůže zcela plnit svou funkci, což klade vyšší nároky na výkon. Občasnou péči si zaslouží také mřížky na zadní stěně, prach znemožňuje správnému proudění vzduchu.

4. Vystavování teplu

Umístit lednici je často otázkou prostoru a praktičnosti, zkuste ale také zohlednit její vzdálenost od zdrojů tepla. Nepraží na ni většinu dne přímé slunce? Není těsně vedle trouby nebo radiátoru? Čím vyšší okolní teplota, tím více musí přístroj chladit.

Nikdy také nedávejte do ledničky teplé jídlo, vždy jej nechte dokonale zchladit. Teplá pára se jinak vysráží na stěnách a namrzá.

5. Nedopřáváte jí prostor

Aby kolem lednice mohl proudit vzduch, po stranách by měla zůstat mezera 1-2 centimetry. V zadní části, kudy odvádí teplo, se doporučuje 5-10 centimetrů. U vestavných spotřebičů je třeba zajistit proudění vzduchu pomocí větracího podstavce a vzduchové šachty.

6. Děláte z lednice mrazák

Teplotu v chladničce nastavte na 4 °C. Nejchladněji je v dolní části lednice, nejtepleji v horní části a ve dveřích. V pořádku je cokoliv mezi 0-8 °C. Přehled vám pomůže udržet teploměr, moderní přístroje změny monitorují samy.

Ani mrazák nemusíte nastavovat na nejvyšší teplotu, ideální je -25 až -15 °C. Každých dalších pět stupňů představuje až o 25 % vyšší spotřebu.

Foto: dba87, Shutterstock.com

I když máte lednici nastavenou na 4 °C, prouděním vzduchu teplota kolísá. Nahoře může být až 8 °C, vespod klidně kolem nulyFoto: dba87, Shutterstock.com

7. Dopřáváte jí až moc často dovolenou

Šetříte energii tím, že lednici vypínáte, když odjíždíte na víkend? Z úsporného hlediska je lepší poloprázdnou lednici nechat běžet, opětovné nachlazení vypnuté lednice je energeticky náročnější.

„Úplné vypnutí lednice a mrazáku se vám vyplatí až v případě, že vyrazíte pryč na déle než měsíc. Pokud se chystáte na dovolenou do 14 dnů, je možné využít funkci Holiday, kterou nové spotřebiče nabízí. Ta vypne chladicí část a mrazničku nechá zapnutou na základní eco režim,“ vysvětluje Jan Krejčíř, ředitel marketingu společnosti Beko.

8. Ignorujete cokoli nestandardního

Začala vám lednice namrzat, hučí, stojí v ní voda? Někdy pomůže důkladnější očista a odmrazení, jindy zásah servisu. Zohledněte také, zda není přístroj již zastaralý. Výměna za nový spotřebič může znamenat roční úsporu za energie až v tisících korun. Oceníte i tišší kompresor, úsporné LED osvětlení, automatické odmrazování nebo pokročilé služby, jako ovládání přes wifi.

Načítám