Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 160 °C. Maso podle potřeby odblaňte a pokud ho máte v kuse, rozdělte ho na poloviny. Do vysokého litinového pekáče dejte všechny uvedené ingredience (na maso), do nich maso ponořte a přiklopte. Na plotně přiveďte k varu, pak ihned přendejte do vyhřáté trouby a přiklopené pozvolna pečte asi 3 hodiny.
02.
Během pečení maso několikrát otočte a podle potřeby omáčku trochu dolijte vodou. Maso je hotové, když je tak křehké, že jej vidličkami snadno rozdělíte na vlákna. Podle velikosti a tuhosti masa trvá pečení asi 3–4 hodiny.
03.
Mezitím si připravte všechno ostatní. Červené zelí nakrájejte na tenké proužky a promíchejte s olejem, hořčicí, solí, pepřem a citronovou šťávou. Podle chuti můžete přidat i kousek nahrubo nastrouhané mrkve.
04.
Z pekáče odeberte asi 1 větší naběračku omáčky. Maso natrhejte vidličkami na kousky a promíchejte se vší zbylou omáčkou. Housky rozkrojte a opečte na grilu nebo na pánvi, řez nejdřív potřete rozpuštěným máslem, i kupované burgerové housce dodá pořádný šmrnc! Anebo si můžete burgerové bulky upéct sami.
05.
Spodní část opečené housky potřete majonézou, na ni dejte pořádnou vrstvu trhaného masa, zelného salátu, podle chuti pár koleček nakrájené zelené chilli papričky a v každém případě pořádnou hrst koriandru. Horní část housky potřete odloženou BBQ omáčkou z pekáče a přiklopte. Podávejte ihned, burgery zmizí velmi rychle!
Doporučujeme zkusit také žebra pečená na medu se zelným salátem a výborný je taky kedlubnový salát s koriandrem.