Článek
Postup
01.
Maso vybírejte spíše tučnější: já dala plec, ale nic nezkazíte ani krkovicí. Ze všech stran ho osolte a opepřete.
02.
Celý kus dejte do trouby vyhřáté na 220 °C na 30 minut zatáhnout, poté teplotu snižte na 160 °C, maso překryjte alobalem nebo přemístěte do pečicího sáčku (v něm máte ještě větší jistotu, že se nespálí, jen ho nezapomeňte několikrát propíchnout) a pečte další zhruba 2 hodiny doměkka.
03.
Mezitím si připravte omáčku: na rozpáleném oleji nechte změknout pokrájenou cibulku spolu s asi lžičkou chilli vloček (množství upravte podle toho, jak moc máte rádi pálivé), přidejte nasekaný česnek, cukr, sůl a všechno koření a nechte lehce zkaramelizovat. Zalijte octem, worcesterem a protlakem a plechovku od něj ještě 2x naplňte vodou, kterou omáčku zřeďte. Asi 15 minut povařte.
04.
Upečené maso pomocí dvou vidliček roztrhejte na vlákna, smíchejte s omáčkou a ještě na chvíli vraťte do trouby prohřát.
05.
Ochutnejte a případně ještě dokořeňte.
06.
Teď už jen na vás, jestli si maso dáte jako my do domácích burgerových housek spolu s rozpečeným plátkem sýra a kusem salátu, nebo dáte přednost třeba tortille.
Tip: Jelikož se maso poměrně dlouho peče, doporučuji ho připravit klidně větší kus a zbytek si dát jen tak se salátem, těstovinami nebo třeba v sendvičích.