Článek
Postup je vám asi jasný: zbylé maso z pečené svatomartinské husy oberte, smíchejte s výpekem, prohřejte a spolu se zelím a lístky čerstvého salátu jím obložte hamburgerové housky. Pokud navíc zkusíte domácí máslové briošky, na knedlíky už si nejspíše nikdy nevzpomenete – alespoň my v redakci jsme se shodli, že burgery jsou vtipnou moderní alternativou klasické pečínky s knedlíky. Jestli si chcete připravit rovnou jenom trhané maso, postupujte dle receptu.
Rozhodně ale uvařte i vývar z obraných kostí – stačí přidat sůl, bobkový list, nové koření, pepř, cibuli a kořenovou zeleninu a nechat probublávat až tři hodiny. Poslouží jako předkrm nebo základ kaldounu.
Postup
01.
Husí (nebo klidně kachní) maso spočítejte dle počtu a apetitu strávníků. Nejlépe vyjde koupit drůbež celou, naporcovat, maso upéct a z kostí uvařit polévku podobně jako v článku 1 kuře = 3 jídla: Takhle ušetříte a využijete všechno.
02.
Do pekáčku dejte nahrubo pokrájenou cibuli (cca jednu na jednu porci), osolte, přidejte porce masa, do kterých jste vetřeli česnek, ze všech stran osolili a lehce posypali kmínem, podlijte trochou vody a přiklopené pečte doměkka. Nejlepší je péct na nižší teplotu kolem 150 °C, to ale trvá dost hodin. Při 180 až 200 °C vám bude stačit podstatně méně času. Menším kouskům stačí i jen dvě hodiny.
03.
Když je maso měkké, teplotu zvyšte na 180 °C a opečte dozlatova. Vše pak oberte a dvěma vidličkami natrhejte na vlákna. Smíchejte s cibulí a výpekem nebo jeho částí, je-li moc tučný. Ochutnejte a případně dosolte.
04.
Zelí připravte, jak jste zvyklí, nebo ho nakrouhejte, pořádně promačkejte s trochou soli a nechte 15 minut zkřehnout. Cibuli nechte zesklovatět na troše sádla z výpeku, přidejte zelí, zalijte vínem a nechte ho odpařit. Okmínujte, podlijte troškou vody a poduste doměkka. Podle chuti dolaďte cukrem a octem.
05.
Když máte vše připraveno, nezbývá než naplnit housky (a znovu se přimlouvám za domácí hamburgerové housky), podle chuti přidat salát či jako někteří fajnšmekři majonézu (no opravdu!) a pustit se do toho.