Článek
Postup
01.
Odeberte asi 100 ml mléka a zahřejte na teplotu těla. Rozdrobte do něj droždí a přidejte lžíci cukru a lžíci mouky. Nechte asi 15 minut vzejít kvásek.
02.
Do mísy prosejte mouku a cukr. Přidejte kvásek, žloutky, rozpuštěné a zchladlé máslo a mléko a vypracujte hladké a pružné těsto. Z těsta vytvořte kouli, poprašte ji moukou a nechte v teple kynout asi hodinu.
03.
Zatímco těsto kyne, vymažte bábovkovou formu a vysypte ji hrubou moukou. Připravte si i náplň: v menším rendlíku rozpusťte máslo a smíchejte ho s kakaovým práškem a cukrem. Nechte zchladnout.
04.
Rozpalte troubu na 180 °C. Vykynuté těsto vyklopte na vál posypaný moukou a rozválejte na obdélník. Potřete ho připravenou kakaovou náplní a zaviňte jako roládu. Jestli si troufáte, můžete ho zavinout z obou delších stran ke středu, průřez bábovky bude zábavnější. Spojte konce rolády do kruhu a vložte do bábovkové formy. Příliš nad tím neuvažujte – sviňte, spojte a vložte – udělejte to rychle, kakaová náplň je zatím dost tekutá. Těsto si ve formě najde místo samo a forma mu dá hezký tvar, nemusíte se bát.
05.
Pečte asi 45 minut. Kdyby se povrch pekl příliš rychle, zakryjte ho kusem alobalu. Hotovou bábovku nechte asi 10 minut ve formě, poté vyklopte a nechte vychladnout. Posypte práškovým cukrem a podávejte.
Jakou bábovku máte nejradši vy?