Hlavní obsah
3,3
(78)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Buchty na slano?! Zahoďte předsudky a naplňte kynuté česnekové bochánky sýrem a obalte ve voňavém koření. Potěšíte jimi každého, koho na sladké moc neužije, a rád přitom jí i očima. Sýrové buchty jsou skvělé na party i jako luxusní alternativa pečiva k polévce.

20 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
10 porcí
  • 450 g hladké mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 250 ml horké vody
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 150 g čedaru
  • 1 lžička bazalkového pesta
Na obalení
  • 100 g másla
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • 2 lžíce sýra
  • 2 lžíce čerstvých bylinek
  • 2 lžíce máku
  • 2 lžíce ořechů
  • 2 lžíce paprik
  • 1 svazek čerstvého kopru
Článek

Postup

01.

Připravte si ingredience. Jako náplň se hodí výrazný tučnější sýr, jako je niva nebo čedar, a přidat můžete i lžičku oblíbeného pesta. Na obalení použijte černý a bílý sezam, len, nasekaný kopr, sladkou papriku a mák, dále se hodí jemně strouhaný sýr, nasekané ořechy, další bylinky nebo koření.

Foto: Eva Malúšová

Připravte si oblíbený výraznější sýr a barevné posypky na obaleníFoto: Eva Malúšová

02.

Cukr a rozdrobené droždí rozpusťte v teplé vodě a spolu s moukou, solí a olejem několik minut zpracovávejte na hladké, ne příliš lepivé těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout.

Foto: Eva Malúšová

Toto jednoduché kynuté těsto je skvělé i na domácí pizzuFoto: Eva Malúšová

03.

Máslo rozpusťte a prolisujte do něj česnek. Troškou této směsi vymažte koláčovou nebo bábovkovou formu. Z vykynutého těsta vezměte kuličku o velikosti pingpongového míčku, rukama ji zploštěte na placičku a zabalte do ní asi 2 cm kostičku sýru (a případně trošku pesta).

Foto: Eva Malúšová

Do kousku vykynutého těsta zabalte kostičku sýruFoto: Eva Malúšová

04.

Kuličku pak lehce omočte v česnekovém másle a obalte v jedné z posypek. Stejně postupujte se zbylým těstem a sýrem a skládejte vedle sebe (klidně i ve více vrstvách) do formy. Mezi jednotlivými kuličkami můžete nechat víc prostoru než na fotce, aby při pečení nakynuly i do šířky, nejen do výšky jako u nás.

Foto: Eva Malúšová

Postupně obalte v česnekovém másle a vybrané posypceFoto: Eva Malúšová

05.

Pečte asi 25 minut při 180 °C dozlatova. Podávejte jen tak, k polévce jako hlavní jídlo, nebo s oblíbeným dipem, bochánky jsou nejlepší ještě teplé.

Foto: Eva Malúšová

Uvnitř každé buchtičky čeká rozteklý sýrFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Sýrové bochánky nechte v celku, každý si jednoduše ulomí svůj kousekFoto: Eva Malúšová

Tip: Těsto je sice úplně jednoduché, ale jestli se vám s ním nechce dělat, kupte si hotové chlazené těsto na pizzu. A příště bochánky naplňte kousky pečeného masa, slaninou, nebo sušenými rajčaty v oleji.

S jakou náplní byste si dali buchty nejradši, tvaroh, mák, nebo naše slaná varianta?

Související témata:

Načítám