Článek
Postup
01.
Připravte si ingredience. Jako náplň se hodí výrazný tučnější sýr, jako je niva nebo čedar, a přidat můžete i lžičku oblíbeného pesta. Na obalení použijte černý a bílý sezam, len, nasekaný kopr, sladkou papriku a mák, dále se hodí jemně strouhaný sýr, nasekané ořechy, další bylinky nebo koření.

Připravte si oblíbený výraznější sýr a barevné posypky na obaleníFoto: Eva Malúšová
02.
Cukr a rozdrobené droždí rozpusťte v teplé vodě a spolu s moukou, solí a olejem několik minut zpracovávejte na hladké, ne příliš lepivé těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout.

Toto jednoduché kynuté těsto je skvělé i na domácí pizzuFoto: Eva Malúšová
03.
Máslo rozpusťte a prolisujte do něj česnek. Troškou této směsi vymažte koláčovou nebo bábovkovou formu. Z vykynutého těsta vezměte kuličku o velikosti pingpongového míčku, rukama ji zploštěte na placičku a zabalte do ní asi 2 cm kostičku sýru (a případně trošku pesta).

Do kousku vykynutého těsta zabalte kostičku sýruFoto: Eva Malúšová
04.
Kuličku pak lehce omočte v česnekovém másle a obalte v jedné z posypek. Stejně postupujte se zbylým těstem a sýrem a skládejte vedle sebe (klidně i ve více vrstvách) do formy. Mezi jednotlivými kuličkami můžete nechat víc prostoru než na fotce, aby při pečení nakynuly i do šířky, nejen do výšky jako u nás.

Postupně obalte v česnekovém másle a vybrané posypceFoto: Eva Malúšová
05.
Pečte asi 25 minut při 180 °C dozlatova. Podávejte jen tak, k polévce jako hlavní jídlo, nebo s oblíbeným dipem, bochánky jsou nejlepší ještě teplé.

Uvnitř každé buchtičky čeká rozteklý sýrFoto: Eva Malúšová

Sýrové bochánky nechte v celku, každý si jednoduše ulomí svůj kousekFoto: Eva Malúšová
Tip: Těsto je sice úplně jednoduché, ale jestli se vám s ním nechce dělat, kupte si hotové chlazené těsto na pizzu. A příště bochánky naplňte kousky pečeného masa, slaninou, nebo sušenými rajčaty v oleji.
S jakou náplní byste si dali buchty nejradši, tvaroh, mák, nebo naše slaná varianta?