Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 175 °C. Formu na biskupský chlebíček vyložte pečicím papírem. Ideální je dát jeden pruh na šířku a jeden na délku – v rozích se tak papír nebude muchlat. Rozinky a ořechy nasekejte nahrubo. Přimíchejte sodu, zalijte vroucí vodou a nechte asi 30 minut chladnout.
02.
Mezitím mouku prosejte s kořením (kromě vyjmenovaných druhů můžete použít i mleté nové koření nebo kardamom). Máslo utřete s cukrem do světlé pěny. Jedno po druhém zašlehejte vejce a žloutky – musejí mít pokojovou teplotu, aby se máslo chladem nesrazilo. Další vejce zašlehávejte vždy až ve chvíli, kdy je předešlé zcela propojené s máslovou směsí. Nakonec zašlehejte citronovou šťávu, podle chuti můžete přidat i trochu vanilkového extraktu.
ZIMNÍ PEČENÍ PRO ZAHŘÁTÍ
03.
Po čtvrtinách do máslové hmoty vařečkou postupně vmíchejte moučnou směs, namočené rozinky a ořechy (v podstatě všechna tekutina by v téhle chvíli měla být vsáklá) a křížaly a kandované ovoce. Těsto nalijte do formy a pečte asi 30 minut dozlatova.
04.
Moučkový cukr prosejte přes sítko a metličkou vmíchejte horkou vodu a citronovou šťávu. Vznikne řidší poleva. Upečený chlebíček nechte chvíli zchladnout, vyklopte a pocákejte citronovou polevou. Krájejte vychladlý na pokojovou teplotu.
Máte rádi sladké chlebíčky plné voňavých ingrediencí?