Článek
Postup
01.
Bůček nakrájejte na plátky asi 7 mm silné a pořádně je naklepejte, aby se hezky roztáhly. Z obou stran je pak osolte a opepřete.
02.
Troubu zapněte na 200 °C. Jogurt smíchejte s čerstvě nastrouhaným křenem, případně použijte naložený křen ze skleničky a množství řiďte podle ostrosti.
03.
Plátky bůčku potřete ochuceným jogurtem, zarolujte a zpevněte párátkem nebo nití.
04.
V pekáčku rozpusťte kousek másla a zpěňte na něm cibuli. Přidejte trochu kmínu a nechte rozvonět. Vložte roládky bůčku, potřete zbylým jogurtem s křenem a vložte do trouby.
05.
Pečte asi 30 minut, až se maso zcela zatáhne, pak stáhněte teplotu na 170 °C a pozvolna dopečte doměkka. Jako příloha se hodí vařené brambory nebo čerstvý chleba.
Tip
Vepřový bůček se kdysi těšil velké oblibě, dnes je z důvodu své „nezdravosti“ často opomíjeným kusem vepřového. Přitom když je prorostlý jen tak akorát a jeho vlastnosti se využijí naplno, dopřát si ho určitě můžete.
Místo knedlíku k pečenému bůčku přidejte hráškové pyré nebo si udělejte vietnamský bůček bún chà a užijte si ho naplno!