Hlavní obsah
3,6
(32)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Nepochybujeme, že brynzové halušky znáte, ale ochutnali jste už brynzové pirohy? Je úžasné, že z úplně stejných surovin vzniknou dvě tak odlišná jídla. Takže si připravte brambory, mouku, vejce, kousek dobré slaniny a samozřejmě májovou brynzu a jdeme na to.

50 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Pirohy
  • 350 g brambor
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 ks vejce
  • 200 ml vlažné vody
  • 2 lžičky soli
  • 125 g ovčí brynzy
  • 60 g másla
K podávání
  • 100 g slaniny
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 snítka čerstvého kopru
Článek

Postup

01.

Uvařte brambory ve slupce (můžete i den dopředu) a nechte zchladnout. Oloupejte je a nastrouhejte na jemném struhadle.

02.

Do velké mísy vsypte mouku, přidejte dvě lžíce strouhaných brambor, vejce, lžičku soli a vodu a vypracujte elastické těsto. Vytvarujte kouli a zakryté nechte odpočívat asi deset minut.

03.

Zatímco těsto odpočívá, připravte si náplň a slaninové škvarky. Ke zbylým bramborám přidejte brynzu a máslo a pořádně propracujte vidličkou. Ochutnejte a podle toho, jak je sýr slaný, případně dosolte. Slaninu nakrájejte na kostičky a na suché pánvi vyškvařte dokřupava.

04.

Těsto rozkrojte na poloviny, bude se s ním lépe pracovat. Na válu posypaném moukou vyválejte tenkou placku a formičkou nebo skleničkou vykrájejte kolečka. Na každé dejte lžičku náplně, okraje lehce navlhčete, kolečko přehněte na polovinu a okraje dobře slepte – párkrát je stiskněte vidličkou. Máte-li formičku na taštičky, bude práce snadnější.

05.

Ve velkém hrnci přiveďte k varu mírně osolenou vodu a vsypte do ní pirohy. Opatrně je odlepte ode dna. Od chvíle, kdy vyplavou na hladinu, je vařte asi pět minut, poté sceďte, nechte okapat a v míse promíchejte se škvarky.

06.

Podávejte ihned s kopečkem husté zakysané smetany. Tradičně se podávají sypané koprem, když vám ale nechutná, chybu neuděláte ani s pažitkou nebo zelenou natí cibulky.

Tip: Když vám nějaké pirohy zůstanou, můžete je na  opéct na pánvi. Někdo tvrdí, že takhle jsou nejchutnější.

Máte rádi brynzu? Jestli ano, vyzkoušejte salát s rukolou a brynzou.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie14 434,3 kJ
Bílkoviny111,51 g
Tuky141,26 g
Sacharidy422,81 g
Sůl17,62 g
SAFA68,87 g
Vláknina20,73 g
Cukry14,19 g
Související témata:

Načítám