Článek
Postup
01.
Uvařte brambory ve slupce (můžete i den dopředu) a nechte zchladnout. Oloupejte je a nastrouhejte na jemném struhadle.
02.
Do velké mísy vsypte mouku, přidejte dvě lžíce strouhaných brambor, vejce, lžičku soli a vodu a vypracujte elastické těsto. Vytvarujte kouli a zakryté nechte odpočívat asi deset minut.
03.
Zatímco těsto odpočívá, připravte si náplň a slaninové škvarky. Ke zbylým bramborám přidejte brynzu a máslo a pořádně propracujte vidličkou. Ochutnejte a podle toho, jak je sýr slaný, případně dosolte. Slaninu nakrájejte na kostičky a na suché pánvi vyškvařte dokřupava.
04.
Těsto rozkrojte na poloviny, bude se s ním lépe pracovat. Na válu posypaném moukou vyválejte tenkou placku a formičkou nebo skleničkou vykrájejte kolečka. Na každé dejte lžičku náplně, okraje lehce navlhčete, kolečko přehněte na polovinu a okraje dobře slepte – párkrát je stiskněte vidličkou. Máte-li formičku na taštičky, bude práce snadnější.
05.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu mírně osolenou vodu a vsypte do ní pirohy. Opatrně je odlepte ode dna. Od chvíle, kdy vyplavou na hladinu, je vařte asi pět minut, poté sceďte, nechte okapat a v míse promíchejte se škvarky.
06.
Podávejte ihned s kopečkem husté zakysané smetany. Tradičně se podávají sypané koprem, když vám ale nechutná, chybu neuděláte ani s pažitkou nebo zelenou natí cibulky.
Tip: Když vám nějaké pirohy zůstanou, můžete je na opéct na pánvi. Někdo tvrdí, že takhle jsou nejchutnější.
Máte rádi brynzu? Jestli ano, vyzkoušejte salát s rukolou a brynzou.