Hlavní obsah
3,5
(68)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Asi nejznámější klasické jídlo slovenské kuchyně jsou halušky s brynzou. Udělejte si je podle receptu, který připravil Pavel Berky - mistr nejen tradiční slovenské kuchyně.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Halušky
  • 800 g brambor
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g ovčí brynzy
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g slaniny
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička čerstvé pažitky
Článek

Jméno Pavel Berky není ve světě gastronomie neznámé. Můžete ho znát jako finalistu oblíbené soutěže MasterChef a také jako milovníka tradiční slovenské kuchyně i moderních receptů.

Postup

01.

Brambory oloupejte a omyjte. Přibližně jednu polovinu brambor nastrouhejte na nejjemnějším struhadle a druhou polovinu na středním struhadle. 

02.

Poté brambory smíchejte a přidejte 250 g polohrubé mouky. Zamíchejte, a když se vám zdá, že je těsto na halušky příliš tekuté, přidejte zbytek mouky. Směs osolte.

03.

Do většího hrnce nalijte vodu a přidejte 1 lžíci soli. Přiveďte k varu. Během čekání na vroucí vodu si připravte brynzovou směs.

04.

V míse smíchejte 250 g brynzy a 200 g zakysané smetany. Lehce osolte a přidejte čerstvě mletý pepř.

05.

Když vám voda v hrnci začne vřít, postupně do ní pasírujte bramborové těsto přes speciální haluškovač. Halušky budou uvařené, když vyplavou na hladinu. Poté je pomocí děrované naběračky vytáhněte a házejte rovnou do mísy s brynzou. Když máte v míse všechny halušky, směs pořádně promíchejte.

06.

Na pánvi rozehřejte olej a přidejte na kostky nakrájenou slaninu, kterou opečte dozlatova.

Načítám