Článek
Jméno Pavel Berky není ve světě gastronomie neznámé. Můžete ho znát jako finalistu oblíbené soutěže MasterChef a také jako milovníka tradiční slovenské kuchyně i moderních receptů.
Postup
01.
Brambory oloupejte a omyjte. Přibližně jednu polovinu brambor nastrouhejte na nejjemnějším struhadle a druhou polovinu na středním struhadle.
02.
Poté brambory smíchejte a přidejte 250 g polohrubé mouky. Zamíchejte, a když se vám zdá, že je těsto na halušky příliš tekuté, přidejte zbytek mouky. Směs osolte.
03.
Do většího hrnce nalijte vodu a přidejte 1 lžíci soli. Přiveďte k varu. Během čekání na vroucí vodu si připravte brynzovou směs.
04.
V míse smíchejte 250 g brynzy a 200 g zakysané smetany. Lehce osolte a přidejte čerstvě mletý pepř.
05.
Když vám voda v hrnci začne vřít, postupně do ní pasírujte bramborové těsto přes speciální haluškovač. Halušky budou uvařené, když vyplavou na hladinu. Poté je pomocí děrované naběračky vytáhněte a házejte rovnou do mísy s brynzou. Když máte v míse všechny halušky, směs pořádně promíchejte.
06.
Na pánvi rozehřejte olej a přidejte na kostky nakrájenou slaninu, kterou opečte dozlatova.