Článek
Ať už použijete čerstvé, sušené nebo zavařené, nemůžete udělat chybu. Brusinky mají tu výhodu, že skvěle chutnají ve sladkých i slaných jídlech. My pro vás máme obojí – ovesné sušenky s ořechy a brusinkami, dušené hovězí a báječnou nádivku. Nebojte se zaexperimentovat a vyzkoušejte naše tipy hned dneska!
Dušené hovězí s brusinkami
Na 4 porce potřebujete: 600 g hovězího zadního, 1 velkou mrkev, 1 středně velkou petržel, 5 šalotek, 2 snítky rozmarýnu, 2 snítky tymiánu, 3 lžíce oleje, 100 g sušených brusinek, 3 lžíce zavařených brusinek, sůl, pepř, 300 ml červeného vína
Postup:Šalotky oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny. Maso zbavte blanek a nakrájejte ho na stejně velké kostky. V hrnci, který můžete dát do trouby, rozpalte olej a dejte na něj šalotky opékat dozlatova. Když zezlátnou, přidejte k nim nakrájené maso a důkladně ho opečte ze všech stran. Mrkev a petržel oškrábejte a nakrájejte na půlkolečka. Když je maso hnědé, přisypte sušené brusinky a pokrájenou mrkev s petrželí.
Vše společně opékejte, důkladně osolte, opepřete a ochuťte čerstvými bylinkami. Vše znovu promíchejte, podlejte červeným vínem a přidejte zavařené brusinky. Pak hrnec přikryjte pokličkou a vše dejte dusit do trouby předehřáté na 160 °C asi na hodinu a půl. Podávejte ozdobené bylinkami s pečivem nebo bramborovou kaší.
Brusinková nádivka
Na 4 porce potřebujete: 250 g toastového chleba, 100 ml mléka, 2 vajíčka, 100 g sušených brusinek, 1 hrnek vlašských ořechů, sůl, pepř, čerstvou hladkolistou petržel, 50 g másla
Postup: Toastový chleba nakrájejte na kostky a zalejte ho mlékem. Vajíčka rozdělte na žloutek a bílek, žloutky přidejte k chlebu a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. K chlebu přidejte nasekané brusinky, ořechy, sůl, pepř a vydatnou porci petrželky. Nakonec zlehka vmíchejte sníh a celou hmotu dejte do formiček. Navrch nádivky dejte trochu másla a pečte na 180 °C asi 30 minut dozlatova.
Ovesné sušenky s brusinkami
Potřebujete: 80 g ovesných vloček, 100 g celozrnné mouky, 3 lžíce mletého máku, půl hrnku mandlí, 100 g sušených brusinek, 1 vajíčko, 100 g másla, 50 g třtinového cukru, 1 lžičku prášku do pečiva, pečicí papír
Postup: Ovesné vločky rozmixujte najemno. Přidejte k nim celozrnnou mouku, mletý mák, cukr a prášek do pečiva a promíchejte. Mandle a brusinky nasekejte nahrubo a přidejte k sypké směsi. Do té nakonec dejte rozpuštěné máslo a vajíčko a vypracujte pevné pružné těsto. Na plech rozložte pečicí papír a rukama tvořte jednotlivé sušenky. Dávejte je od sebe dostatečně daleko, protože pečením ještě trochu zvětší objem. Plech dejte do trouby předehřáté na 180 °C na 10–12 minut. Sušenky by měly mít krásně nahnědlé okraje.
Vaříte doma s brusinkami? Jaký je váš nejoblíbenější recept?