Článek
Postup
01.
Skleničky a víčka (používám co nejmenší, protože brusinky dáváme hlavně ke svíčkové) vyvařte nebo pořádně propláchněte vroucí vodou. Po vyčištění už pracujte opatrně, abyste se nedotkli a neinfikovali tak okraje skla ani vnitřek víček – pomoct si můžete kleštěmi nebo dvěma vidličkami.
02.
Připravte si co nejširší hrnec: brusinky by se měly vařit nejlépe v jedné vrstvě. Cukr s vodou (a případně malým svitkem skořice a kouskem citronové kůry zbavené bílé části) pět minut povařte, přisypejte omyté brusinky a vařte dalších pět minut.
03.
Hotovou směs rozdělte do skleniček a pevně zašroubujte. Protože jsou brusinky velmi bohaté na kyselinu benzoovou, i bez sterilace vydrží klidně dva tři roky. Pro jistotu je ale můžete po vychladnutí ještě pět minut při 100 °C sterilovat.
Tip: Nesehnali jste brusinky? Vyzkoušejte rybíz à la brusinky!
Brusinková zavařenina je báječná nejen ke svíčkové, ale i do tradičního lineckého koláče! Jak zavařovat v troubě a myčce na nádobí?