Článek
Postup
01.
Jablka oloupejte, rozčtvrťte, zbavte je jadřinců a nakrájejte na menší kousky. Brusinkový džus nalijte do hrnce a přidejte kousky jablek. Vanilkový lusk podélně rozkrojte, jádro vyškrábejte a spolu s luskem přidejte k džusu a jablkům. Přidejte skořici a cukr, vše promíchejte, přiveďte do varu a nechte 4–6 minut slabě vřít.
02.
Škrob rozšlehejte ve 100 ml studené vody a vmíchejte do šťávy. Přidejte brusinky, za stálého míchání přiveďte znovu do varu a krátce převařte, vyndejte lusk vanilky a nechte vychladnout.
03.
Škrob na omáčku rozmíchejte ve 100 ml mléka. Zbytek mléka vlijte do hrnce, vanilkový lusk podélně rozkrojte, vyškrábejte jádro a spolu s luskem přidejte do mléka. Mléko nechte 3–5 minut slabě vřít a po dovaření z hrnce vyjměte lusk. Vmíchejte cukr a rozšlehaný škrob a za stálého míchání ještě jednou převařte.
04.
Do misky odlijte asi čtvrtinu omáčky, rozšlehejte v ní žloutky, metlou pak směs vmíchejte do zbytku vanilkové omáčky a nechte vychladnout. Kaši nandejte do misky, přelijte omáčkou a můžete podávat.
Pro zahřátí můžete vyzkoušet i brusinkový grog.