Článek
Postup
01.
Lilky podélně rozkrojte a špičkou nože do dužiny udělejte křížem krážem hluboké zářezy. Vetřete do nich sůl a nechte takto lilky na 30 minut vypotit.
02.
Osušte lilek papírovou utěrkou. Přendejte na plech a pečte doměkka při 190 °C. Bude to trvat asi 30 minut. Poté nechte zchladnout.
03.
Z lilku vydlabejte dužinu a rozsekejte ji najemno. V misce smíchejte s olejem, balzamikovým octem, najemno pokrájenými bylinkami a prolisovaným česnekem. Podle chuti dosolte.
04.
Lilkový kaviár podávejte vychlazený na opečené bagetě, tedy bruschettě. Bagetu nakrájejte na slabé plátky a nasucho opečte buď v troubě, v topinkovači anebo na grilu. Lehce pokapejte olejem a potřete lilkovým kaviárem.
Hledáte další inspiraci pro chuťovky k vínu? Osvěžte se okurkovými závitky se sýrem feta anebo si upečte vynikající rozmarýnové tyčinky se sýrem a slaninou.