Hlavní obsah
3,5
(44)
Foto: Martina Lancingerová

Foto: Martina Lancingerová

Je zobání pochutin k vínu vaše vášeň? Pak musíte vyzkoušet lilkový kaviár, který nejlépe chutná na vypečené bruschettě. Hodí se i jako pohoštění pro návštěvy, k letnímu grilování a rozhodně si nepochutnají jen vegetariáni.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
14 kousků
Lilkový kaviár
  • 2 ks lilku
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžičky listové petržele
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 stroužek česneku
Bruschetta
  • 14 plátků bagety
Článek

Postup

01.

Lilky podélně rozkrojte a špičkou nože do dužiny udělejte křížem krážem hluboké zářezy. Vetřete do nich sůl a nechte takto lilky na 30 minut vypotit.

02.

Osušte lilek papírovou utěrkou. Přendejte na plech a pečte doměkka při 190 °C. Bude to trvat asi 30 minut. Poté nechte zchladnout.

03.

Z lilku vydlabejte dužinu a rozsekejte ji najemno. V misce smíchejte s olejem, balzamikovým octem, najemno pokrájenými bylinkami a prolisovaným česnekem. Podle chuti dosolte.

04.

Lilkový kaviár podávejte vychlazený na opečené bagetě, tedy bruschettě. Bagetu nakrájejte na slabé plátky a nasucho opečte buď v troubě, v topinkovači anebo na grilu. Lehce pokapejte olejem a potřete lilkovým kaviárem.

Hledáte další inspiraci pro chuťovky k vínu? Osvěžte se okurkovými závitky se sýrem feta anebo si upečte vynikající rozmarýnové tyčinky se sýrem a slaninou.

Načítám