Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 170 °C. Koláčovou formu bez vyjímatelného dna (spojem by mohla vytéct šťáva na dno trouby) vymažte vrstvou másla.
02.
Broskve omyjte, vypeckujte a nakrájejte na kousky velikosti sousta. Pak je smíchejte s cukrem, kořením a citronovou šťávou. Nechte odležet.
03.
Smíchejte mouku, cukr, skořici, zázvor a špetku soli a vmíchejte rozpuštěné máslo – vznikne tak drobenka. Směs důkladně promíchejte.
04.
Broskve vložte do koláčové formy i se šťávou, kterou pustily, a posypte je vrstvou drobenky. Vložte do trouby a pečte asi 45 minut dozlatova.
05.
Podávejte s vanilkovou zmrzlinou, která nejlépe vynikne s ještě teplým koláčem. Skvělé duo však tvoří i s vychladlým koláčem.
Pokud si potrpíte na výrazné, kořeněné chutě, zkuste i broskve s karamelem a tymiánem nebo je ogrilujte se skořicí v alobalu na vašem zahradním grilu.