Hlavní obsah
2,8
(93)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Broskve díky své pevné a sladké dužině přímo svádí k pečení či jiným úpravám, drží hezky pohromadě a nepotřebují tak těsto pod sebou. Toho využijete například při přípravě crumble, jak se tomuto typu koláče říká. Výborně se kombinují se zázvorem, badyánem nebo skořicí.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
25 cm průměr formy
Broskve
  • 4 ks broskví
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky badyánu
  • 1 lžička čerstvého zázvoru
  • 1 ks másla
Drobenka
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 120 g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 120 g másla
  • 1 špetka soli
K podávání
  • 200 g vanilkové zmrzliny
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 170 °C. Koláčovou formu bez vyjímatelného dna (spojem by mohla vytéct šťáva na dno trouby) vymažte vrstvou másla.

02.

Broskve omyjte, vypeckujte a nakrájejte na kousky velikosti sousta. Pak je smíchejte s cukrem, kořením a citronovou šťávou. Nechte odležet.

03.

Smíchejte mouku, cukr, skořici, zázvor a špetku soli a vmíchejte rozpuštěné máslo – vznikne tak drobenka. Směs důkladně promíchejte.

04.

Broskve vložte do koláčové formy i se šťávou, kterou pustily, a posypte je vrstvou drobenky. Vložte do trouby a pečte asi 45 minut dozlatova.

05.

Podávejte s vanilkovou zmrzlinou, která nejlépe vynikne s ještě teplým koláčem. Skvělé duo však tvoří i s vychladlým koláčem. 

Pokud si potrpíte na výrazné, kořeněné chutě, zkuste i broskve s karamelem a tymiánem nebo je ogrilujte se skořicí v alobalu na vašem zahradním grilu.

Načítám