Článek
Postup
01.
Nejdřív oloupejte broskve, postup je stejný jako u rajčat: Na druhé straně, co je stopka, nakrojte nožem malý křížek, přelijte je vroucí vodou a nechte asi 1 minutu odstát. Pak je vyjměte, propláchněte pod studenou vodou a oloupejte – půjde to úplně samo. Tři broskve, ty nejměkčí, rozmixujte na pyré, čtvrtou nakrájejte na malé kousky a pátou si nechte na ozdobu.
02.
Šlehačku vyšlehejte dotuha, vmíchejte do ní asi 3/4 broskvového pyré a na kousky nakrájenou broskev, rozdělte do misek a dejte asi na 20 minut ztuhnout do lednice.
03.
Na pánev dejte cukr, přidejte asi vodu a nechte „vařit“ tak dlouho, až cukr zhnědne, voda se vyvaří a vy budete mít karamel.
04.
Kousek pečicího papíru potřete olejem a lžičkou na něm vytvořte karamelové ozdoby – mohou to být cákance, srdíčka, kapku karamelu můžete rozetřít vidličkou nebo do už zpola ztuhlé můžete vytlačit druhou stranou lžičky lístek a podobně. Karamel nechte ztuhnout, díky oleji půjde sundat jedna radost. Vychlazenou broskvovou pěnu ozdobte zbytkem pyré, na plátky nakrájenou poslední broskví a karamelem.