Článek
Postup
01.
Nechcete-li mít v džemu slupičky, broskve nejprve oloupejte. Nejsnáz to jde tak, že plody v hrnci spaříte vroucí vodou, necháte dvě minuty stát, poté přelijete vodou studenou – a pak jednoduše oloupejte.
02.
Ovoce vypeckujte, pokrájejte na kousky a spolu se skořicí přiveďte k varu a deset minut povařte. Přidejte Gelfix (nebo jiný želírovací prostředek) smíchaný se lžící cukru, minutu povařte a vsypte zbylý cukr. Míchejte a podle tuhosti ovoce vařte dalších asi deset minut, až má džem dobrou konzistenci.
03.
Vmíchejte citronovou šťávu a rum a opatrně rozdělte do vymytých a vroucí vodou vypláchnutých sklenic tak, abyste se nedotkli okrajů. Zavíčkujte, případně otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
04.
Skladujte v suchu a temnu, kde džem s přehledem vydrží do dalšího léta.
Nemáte rádi sladké? Zavařte si lečo do sklenic anebo si na výlet vezměte domácí zavařené vepřové maso. Máme pro vás ale i další recepty na zavařování a nakládání, stačí si jen vybrat.