Článek
Postup
01.
Omyjte, oloupejte a nakrájejte mrkve na kostičky nebo drobná kolečka.
02.
V hrnci rozpusťte máslo a na něm krátce orestujte hladkou mouku, vznikne jíška. Tu zalijte horkým kuřecím vývarem a ruční metlou míchejte, dokud se jíška nerozpustí. Pak přidejte nakrájené mrkve a vařte.
03.
Mezitím omyjte brokolici a rozeberte ji na růžičky. Asi po sedmi minutách, kdy se vaří mrkev, přidejte do hrnce i růžičky brokolice. Vše vařte zhruba deset minut, do změknutí.
04.
Pokud máte obrané kuřecí maso z vývaru, přidejte ho do polévky. Pokud použijete syrové, nakrájejte ho na malé kousky a dejte vařit do polévky společně s brokolicí.
05.
Nakonec polévku zjemněte smetanou, kterou už v ní jen krátce zavařte. Přidejte špetku muškátového oříšku, bílý mletý pepř a sůl, je-li třeba.
Brokolice je stálicí mnoha jídel. Zkuste zapečené brambory se šunkou a brokolicí.