Hlavní obsah

Brokolice je fantastická potravina nejen pro ženy v přechodu

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Mít aspoň jednou týdně na talíři několik růžiček brokolice je vždycky dobrý nápad. Nehledě na věk, pohlaví nebo kondici. Obzvláště ale svědčí ženám, které potřebují dostat pod kontrolu hladinu ženských hormonů. Má dobré účinky během menopauzy, ale i při snahách o početí. Ale to není všechno.

Článek

Říká se, že brokolice patří k těm potravinám, které máte buď opravdu rádi, nebo je nemůžete ani vidět. Přejeme vám, abyste patřili do té první skupiny. Její účinky na zdraví jsou totiž vskutku mimořádné. A ženy je ocení dvojnásob!

Košťálová zelenina a zejména brokolice (ale také růžičková kapusta, zelí nebo květák) obsahují rostlinné estrogeny (fytoestrogeny), které pomáhají harmonizovat hladinu ženských pohlavních hormonů. Díky tomu působí jako prevence celé řady zdravotních neduhů.

Estrogen a progesteron, seznamte se

V těle ženy dominují dva pohlavní hormony. Známější z nich je estrogen, který je produkován ve vaječnících a má řadu důležitých funkcí. Díky němu se žena stává ženou – dozrávají jí pohlavní orgány, získává typické tvary prsou nebo boků. Estrogen se také stará o správný průběh menstruačního cyklu a připravuje dělohu na ukládaní vajíčka. Na druhé straně souvisí také s výkyvem nálad, únavou, úzkostmi i ukládáním tukových zásob.

Druhý důležitý hormon – progesteron – produkuje v ženském těle žluté tělísko ve vaječnících, a má tak vliv na plodnost. Pokud není vajíčko oplodněno, přestává se tvořit a začíná menstruace. V opačném případě se tvoří dále a spolu sním také placenta. Ženy by si měly brokolici v jídelníčku udržet i v těhotenství, neboť živiny v ní obsažené přispívají ke zdravému vývoji miminka. Progesteron také podporuje spalování tuků, odvádí vodu z tkání a má dobrý vliv na psychiku.

Foto: Evgeniya Hook Media, Shutterstock.com

Brokolice nejen pomáhá k otěhotnění, ale i ke zdravému těhotenstvíFoto: Evgeniya Hook Media, Shutterstock.com

Problém s kolísáním hladiny estrogenu a progesteronu ovšem nemají jen ženy v období klimakteria. Výjimkou není ani u mladších ročníků, přičemž souviset může s životním stylem, vlivy okolního prostředí i genetickými predispozicemi. Důsledkem nestabilní hladiny hormonů může být i snížená plodnost a existuje souvislost také mezi ním a řadou gynekologických nemocí, jako je například endometrióza. Tato hormonální nerovnováha představuje také větší riziko rozvoje rakoviny prsu.

Hormonální nerovnováha 

V období, kdy uhasíná činnost ženských reprodukčních orgánů, řekněme mezi 45. a 55. rokem, zcela přirozeně klesá hladina ženských pohlavních hormonů (5 důkazů, že už jste v přechodu). Nicméně ne úplně rovnoměrně. Produkce estrogenů klesá zhruba o třetinu, u progesteronů je pokles ještě výraznější, uvádí se, že minimálně dvojnásobný. Právě tato nerovnováha vede k nepříjemným projevům, jako jsou návaly horka nebo noční pocení. Konvenční léčbou těchto stavů bývá hormonální substituční terapie. Zařazení správných potravin do jídelníčku může být její alternativou, případně mohou problémy oddálit či eliminovat.

Foto: Karaidel, Shutterstock.com

Kromě brokolice má na ženské hormony příznivý vliv i květák nebo zelíFoto: Karaidel, Shutterstock.com

Další skvělé účinky brokolice

Abychom nezůstali jen u ženských potíží, zmiňme aspoň některé z dalších fantastických účinků brokolice na vaše zdraví.

  • Koktejl vitaminů a minerálů - Brokolice obsahuje řadu vitaminů, minerálů a antioxidantů. Je plná železa, vápníku, hořčíku, draslíku, ale obsahuje také hodně vitaminu C.
  • Nizkokalorické potravina - Hubnout s brokolicí je dozajista dobrý nápad. Má dost vlákniny, proto skvěle zasytí, přitom má jen zhruba 30 kcal na 100 gramů.
  • Pomáhá regulovat krevní tlak - Látky obsažené v brokolici pomáhají regulovat krevní tlak. Její konzumace tak preventivně působí proti kardiovaskulárním chorobám.
  • Pro zdravé kosti a zuby - Obsahuje vitamin K a zmíněný hořčík a vápník, které společně mají dobrý vliv na sílu a zdraví kostí a zubů.
Související témata:

Načítám