Hlavní obsah

Brokolice do vázy aneb 8 fíglů, aby vám ovoce a zelenina vydržela déle!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Vyrážíte jednou za týden na pořádný nákup, ať už do supermarketu, nebo na farmářský trh? Pak toho určitě vezmete najednou víc. Umíte ale své ovocné a zeleninové úlovky uchovávat tak, aby vydržely co nejdéle v co nejlepší kondici? Naše fígle oceníte!

Článek

Babské rady, jak ukládat mrkev i s natí do bedýnek s pískem, dneska nečekejte. Informace o tom, jak uskladnit brambory v chladném sklepě, aby vydržely celou zimu, už dnes potřebuje jen málokdo. Ovoce a zelenina se kupují průběžně, takže spíš vystává otázka, kam je doma „položit“, než je zkonzumujete.

Kdy chladnička nepomůže

U většiny potravin platí, že uchováním v chladu jim prodloužíte život. Mléčné výrobky, maso, šunka… Ovšem třeba chleba do lednice rozhodně nepatří, podobně jako velká část ovoce a zeleniny. Například papriky, okurky, rajčata, lilek, cuketa nebo broskve, nektarinky, jablka, švestky, citrusy a banány raději nechte volně v míse na kuchyňské lince. Česnek, cibuli a brambory můžete mít v kuchyňské skřínce (ovšem větrané) klidně i několik týdnů, škodí jim denní světlo.

Můžete si o špajzce nechat jen zdát? Pak je lednička pro některé druhy zeleniny nezbytná, ovšem vždy jen spodní šuplíky. Je v nich totiž tepleji než ve zbytku prostoru. Uložte do nich třeba hlávkový salát, kapustu, zelí, hrozny nebo kořenovou zeleninu.

A ještě jedna obecná rada, spíš pro horlivce: plody po přinesení domů nemyjte, pokud se je nechystáte hned konzumovat. Ztratí svůj přirozený ochranný filtr a nastartuje se hnilobný proces.

Ale nyní již pojďme ke konkrétním druhům ovoce a zeleniny...

Pár kapek vody a zavřít

Foto: Tomáš Rubín

Saláty, ale také baby špenát nebo rukola preferují příjemné vlhko, proto hlávku lehce pokropte vodou a zabalte do mikrotenového sáčku. Nakládejte s ním jako s křehkým zbožím, odvděčí se vám několikadenní křupavostí Foto: Tomáš Rubín

Pozor na etylen

Foto: Tomáš Rubín

Především jablka, ale v menší míře i hrušky, rajčata, mango, meruňky a švestky obsahují plyn zvaný etylen. Kvůli němu vám řezané květiny „odejdou“ mnohem rychleji, proto dobře zvažte, kam postavíte vázuFoto: Tomáš Rubín

Brambory chtějí své

Foto: Tomáš Rubín

Cibule a brambory nebudou nikdy kamarádi! Leda tak v zapečené formě – syrové je vždy uchovávejte odděleně, jinak cibule začne rychle klíčitFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Jednou z prastarých rad ohledně uchovávání brambor je přidání celého jablka. Obecně je důležitá tma (na světle klíčí) a suchoFoto: Tomáš Rubín

Nová zelená ozdoba

Foto: Tomáš Rubín

Květák i brokolice si potrpí na vlhko, a byť je jejich kmínek už nerozlučně oddělen od kořene, stále je to místo, odkud chce plod čerpat vodu. Tak jim ji dopřejte: ponořte spodní část do vody a hlávku překryjte vlhkou utěrkou. Podobně postupujte i u zelené cibulky, chřestu a většiny kuchyňských bylinekFoto: Tomáš Rubín

Popožeňte přírodu

Foto: Tomáš Rubín

Zelená rajčata? Nedozrálé banány nebo avokádo? Žádný problém! Stačí je položit na misku s jablky a jako mávnutím proutku máte hotovo. Tentokrát etylen pomáhá…Foto: Tomáš Rubín

Křupavost zachována

Foto: Tomáš Rubín

Řapíkatý celer patří mezi držáky, takže může v lednici přebývat i týdny, ovšem aby byl stále křehký a nezměnil se v ohebnou gumu, je dobré ho zabalit do hliníkové fólieFoto: Tomáš Rubín

Vychytávka nejen pro cibuli

Foto: Tomáš Rubín

Kdysi naše babičky věšely cibuli do punčochy, aby zaručily cirkulaci vzduchu. V dnešní lince na to není místo, takže potřebujete moderní radu: papírový sáček nebo reklamní tašku děrovačkou procvakejte ze všech stran a dobře uzavřete. Cibule si budou hovět v relativní tmě, ale s přístupem vzduchu Foto: Tomáš Rubín

Jdete překontrolovat jablka, jestli nejsou ve stejné míse jako broskve?

Související témata:

Načítám