Vyrážíte jednou za týden na pořádný nákup, ať už do supermarketu, nebo na farmářský trh? Pak toho určitě vezmete najednou víc. Umíte ale své ovocné a zeleninové úlovky uchovávat tak, aby vydržely co nejdéle v co nejlepší kondici? Naše fígle oceníte!
Článek
Babské rady, jak ukládat mrkev i s natí do bedýnek s pískem, dneska nečekejte. Informace o tom, jak uskladnit brambory v chladném sklepě, aby vydržely celou zimu, už dnes potřebuje jen málokdo. Ovoce a zelenina se kupují průběžně, takže spíš vystává otázka, kam je doma „položit“, než je zkonzumujete.
U většiny potravin platí, že uchováním v chladu jim prodloužíte život. Mléčné výrobky, maso, šunka… Ovšem třeba chleba do lednice rozhodně nepatří, podobně jako velká část ovoce a zeleniny. Například papriky, okurky, rajčata, lilek, cuketa nebo broskve, nektarinky, jablka, švestky, citrusy a banány raději nechte volně v míse na kuchyňské lince. Česnek, cibuli a brambory můžete mít v kuchyňské skřínce (ovšem větrané) klidně i několik týdnů, škodí jim denní světlo.
Můžete si o špajzce nechat jen zdát? Pak je lednička pro některé druhy zeleniny nezbytná, ovšem vždy jen spodní šuplíky. Je v nich totiž tepleji než ve zbytku prostoru. Uložte do nich třeba hlávkový salát, kapustu, zelí, hrozny nebo kořenovou zeleninu.
A ještě jedna obecná rada, spíš pro horlivce: plody po přinesení domů nemyjte, pokud se je nechystáte hned konzumovat. Ztratí svůj přirozený ochranný filtr a nastartuje se hnilobný proces.
Ale nyní již pojďme ke konkrétním druhům ovoce a zeleniny...
Pár kapek vody a zavřít
Pozor na etylen
Brambory chtějí své
Nová zelená ozdoba
Popožeňte přírodu
Křupavost zachována
Vychytávka nejen pro cibuli
Jdete překontrolovat jablka, jestli nejsou ve stejné míse jako broskve?