Článek
Za nejznámější plněný řízek lze s jistotou označit klasický Cordon bleu, tedy obalený řízek plněný šunkou se sýrem. Co ale vyzkoušet zdravější a rozhodně barevnější verzi, tu naši brněnskou?
Postup
01.
Nejdřív si připravte náplň: v pánvi rozehřejte máslo, přidejte šunku nakrájenou na drobné kostičky a krátce ji opečte. Do pánve rozklepněte vejce, osolte, opepřete, přidejte povolený mražený hrášek a míchejte, dokud se vejce nesrazí.
02.
Silnější plátky masa podélně nařízněte ostrým nožem tak, abyste vytvořily kapsu na náplň, a velmi zlehka je naklepejte. Jemně osolte a opepřete z obou stran i zevnitř. Do každého plátku vložte dvě až tři lžičky náplně a okraje plátků sklepněte dohromady paličkou (proti otevření je můžete ještě zajistit párátkem nebo krátkou špízovou jehlou).
03.
Do hlubokého talíře rozklepněte vejce, přidejte trochu mléka, špetku soli a prošlehejte vidličkou. Maso obalte v hladké mouce, omočte ve vajíčku a poté obalte ve strouhance.
04.
V pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje (nebo sádla či přepuštěného másla) a řízky zvolna osmažte z obou stran dozlatova. Přebytečný tuk nechte okapat na papírových utěrkách a nezapomeňte odstranit párátka. Podávejte s bramborovou kaší a lehkým salátem.
Jestli se snažíte omezovat maso, můžete zkusit klasický obalovaný květák nebo zeleninové řízky z kedlubny.