Článek
Postup
01.
Nejdřív si připravte náplně. Na makovou umelte mák najemno. Vsypte cukr do vody a zahřívejte, až se cukr rozpustí. Přidejte mák a míchejte do zhoustnutí. Odstavte z ohně, přidejte citronovou kůru a rum a nechte úplně vychladnout. Na ořechovou náplň zahřejte mléko, rozpusťte v něm cukr a přidejte mleté ořechy a rum. Ořechovou náplň nemusíte vařit, ale také ji prospěje rozležení – alespoň hodinu. Obě náplně mají být husté tak, aby z nich šly tvarovat válečky. Jsou-li příliš řídké, můžete je zahustit strouhanými dětskými piškoty, případně přidejte ještě mák a ořechy.
02.
Nyní jdeme na těsto. Odeberte pár lžic mléka a zahřejte ho na teplotu těla. Rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek.
03.
Do mísy prosejte obě mouky, přidejte cukr a sůl a dobře promíchejte. Vlijte vzešlý kvásek, zbytek mléka, přidejte žloutky a změklé máslo a vypracujte nelepivé, spíše tužší těsto. Vypracované těsto nechte v teple odpočívat asi hodinu. Obsahuje hodně tuku a tak bude kynout pomalu a nezvětší razantně svůj objem, to je v pořádku.
04.
Zatímco těsto kyne, vytvarujte z náplní (musí být opravdu studené) válečky, mělo by vám jich vyjít asi 15 od každého druhu.
05.
Vykynuté těsto znovu propracujte a rozdělte na dvě části. Každou rozkrájejte na 15 kousků a vytvarujte z nich kuličky. Postupně každou rozválejte na tenkou placku, naplňte a vytvarujte rohlíček ve tvaru písmene C. Hotové rohlíčky skládejte na plech vyložený papírem na pečení.
06.
V misce dobře rozmíchejte žloutek s mlékem a každý rohlíček pečlivě ze všech stran potřete. Plech přesuňte do studeného průvanu a nechte povrch úplně oschnout – mělo by stačit 15–20 minut. Poté přesuňte plech na dalších 15–20 minut do tepla. Rohlíčky ještě nakynou a glazura popraská – teď se rodí typické mramorování.
07.
Předehřejte troubu na 200 stupňů a pečte asi 12 minut do světle hnědé barvy. Podávejte třeba s bílou kávou jako odpolední svačinu.
Ochutnali jste již bratislavské rohlíčky?