Článek
Postup
01.
Vepřovou plec očistěte od vnějších tuhých blan, ty vnitřní ponechte – zachovají masu šťavnatost. Pak plec zarolujte a svažte kuchyňským provázkem tak, aby maso drželo. Ze všech stran maso osolte a opepřete.
02.
Ve velkém hrnci rozehřejte olej a jemně nasekanou cibuli na něm osmahněte dozlatova. Pak přidejte srolovanou plec a ze všech stran ji zprudka opečte dohněda. Ztmavne i cibule, což je žádoucí.
03.
Nakonec přidejte rajčatový protlak a nechte ho v horkém tuku lehce zasmahnout – sladká chuť protlaku se díky tomu rozvine. Podlijte asi 300 ml vody, přiklopte poklicí a za příležitostného otočení masa (a případného podlití další vodou) pozvolna duste 1,5–2 hodiny doměkka.
04.
Měkké maso vyjměte a udržte v teple. Šťávu vyvařte na minimum a zlehka zaprašte troškou mouky. Tu lehce osmahněte, podlijte smetanou s mlékem a podle potřeby vzniklou omáčku propasírujte nebo rozmixujte dohladka.
05.
Během dušení masa si připravte zeleninu – mrkev a celer nakrájejte na kousky. Vložte do omáčky a provařte asi 10 minut.
06.
Nakonec do omáčky přidejte nakrájené dvě malé kyselé okurky, hrášek a dochuťte citronovou šťávou a solí.
07.
Maso nakrájejte na plátky a podle potřeby dejte ještě prohřát do omáčky. Podávejte s knedlíkem nebo širokými nudlemi.
Máte rádi dušené a pečené maso, ale na vepřové nemáte chuť? Zkuste si upéct kuře nazeleno nebo z hovězího udělat ptáčkovou omáčku či upéct kližku na česneku a hořčici.