Článek
Postup
01.
Brambory uvařte den předem ve slupce. Na druhý den je oloupejte, nakrájejte na menší kostky a nechte chvíli bokem.
02.
Dobrou uzenou slaninu nakrájejte na kousky a připravte si zeleninu: rajčata oloupejte a dužinu nakrájejte na malé kostičky, z paprik (použijte zelené tenkostěnné papriky) odstraňte semínka a nakrájejte na menší kostky. Oloupanou cibuli nasekejte nadrobno a česnek utřete.
03.
Vepřové maso nakrájejte na kostky veliké asi jako kousky brambor. Ve větším hlubším hrnci rozpalte lžíci sádla, přidejte maso, osolte, opepřete a opékejte ze všech stran asi 5 minut. Maso vyjměte na chvíli stranou i se šťávou, kterou pustilo. Do uvolněného hrnce přidejte ještě malý kousek sádla a opečte slaninu.
04.
Až začne slanina zlátnout, vložte do hrnce cibuli a papriku a opékejte. Když cibule lehce zezlátne, přidejte česnek a už jenom velice krátce osmahněte. Hrnec stáhněte z ohně, přidejte červenou papriku a kmín a rozmíchejte je v horkém tuku. Do hrnce přidejte rajčata a vraťte do něj i maso se šťávou.
05.
Osolte, opepřete a podlijte malým množstvím vody. Pod pokličkou pomalu duste doměkka, potrvá to asi 30 až 40 minut. Kontrolujte množství tekutiny, a když se vyvaří na tuk, ještě trochu podlijte.
06.
Zatímco se maso dusí, osmažte brambory na pořádné lžíci rozpáleného sádla dočervena. Obracejte je opatrně, a máte-li malou pánev, opékejte je raději ve dvou dávkách. Vyjměte je z pánve na papírový ubrousek.
07.
Až bude maso měkké, přidejte do hrnce hrst mraženého hrášku a opečené brambory a už jenom velmi krátce a opatrně prohřejte.
Tip: Názory na hrášek v brašovském masu jsou různé: podle mě je až s ním jídlo dokonalé. Přidá mu barvu, jemné křupnutí a určitou lehkost.
Rumunská kuchyně u nás není příliš známá, ale skrývá nečekané poklady. Výborný je bohatý ořechovo-čokoládový dort rumunského šéfkuchaře Garaše, skvělé jsou ale i sarmale, válečky z mletého masa s kysaným zelím.