Hlavní obsah
3,4
(56)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Není jisté, zda recept na brašovské maso pochází přímo z rumunského Brašova. Jisté ale je, že je pod tímto názvem populární nejenom v Rumunsku, ale také v Maďarsku a na Slovensku. Není se co divit: malé kousky vepřového s brambory a zeleninou jsou křehké, voňavé a syté.

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
  • 800 g brambor
  • 700 g vepřové kýty
  • 3 ks rajčat
  • 2 ks zelené papriky
  • 2 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g slaniny
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžičky paprik
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 špetka pepře
  • 1 hrst mraženého hrášku
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Brambory uvařte den předem ve slupce. Na druhý den je oloupejte, nakrájejte na menší kostky a nechte chvíli bokem.

02.

Dobrou uzenou slaninu nakrájejte na kousky a připravte si zeleninu: rajčata oloupejte a dužinu nakrájejte na malé kostičky, z paprik (použijte zelené tenkostěnné papriky) odstraňte semínka a nakrájejte na menší kostky. Oloupanou cibuli nasekejte nadrobno a česnek utřete.

03.

Vepřové maso nakrájejte na kostky veliké asi jako kousky brambor. Ve větším hlubším hrnci rozpalte lžíci sádla, přidejte maso, osolte, opepřete a opékejte ze všech stran asi 5 minut. Maso vyjměte na chvíli stranou i se šťávou, kterou pustilo. Do uvolněného hrnce přidejte ještě malý kousek sádla a opečte slaninu.

04.

Až začne slanina zlátnout, vložte do hrnce cibuli a papriku a opékejte. Když cibule lehce zezlátne, přidejte česnek a už jenom velice krátce osmahněte. Hrnec stáhněte z ohně, přidejte červenou papriku a kmín a rozmíchejte je v horkém tuku. Do hrnce přidejte rajčata a vraťte do něj i maso se šťávou.

05.

Osolte, opepřete a podlijte malým množstvím vody. Pod pokličkou pomalu duste doměkka, potrvá to asi 30 až 40 minut. Kontrolujte množství tekutiny, a když se vyvaří na tuk, ještě trochu podlijte.

06.

Zatímco se maso dusí, osmažte brambory na pořádné lžíci rozpáleného sádla dočervena. Obracejte je opatrně, a máte-li malou pánev, opékejte je raději ve dvou dávkách. Vyjměte je z pánve na papírový ubrousek.

07.

Až bude maso měkké, přidejte do hrnce hrst mraženého hrášku a opečené brambory a už jenom velmi krátce a opatrně prohřejte.

Tip: Názory na hrášek v brašovském masu jsou různé: podle mě je až s ním jídlo dokonalé. Přidá mu barvu, jemné křupnutí a určitou lehkost.

Rumunská kuchyně u nás není příliš známá, ale skrývá nečekané poklady. Výborný je bohatý ořechovo-čokoládový dort rumunského šéfkuchaře Garaše, skvělé jsou ale i sarmale, válečky z mletého masa s kysaným zelím.

Související témata:

Načítám