Článek
Postup
01.
Odrhnutou bramboru zespodu trochu seřízněte, aby se nekácela. Položte ji mezi dvě vařečky a ostrým nožem v ní udělejte v asi 3mm odstupech zářezy. Díky vařečkám je nedokrojíte a brambora tak zůstane v celku.

Trik s vařečkami po stranách brambory je k nezaplacení – díky nim ji totiž nedokrojíte až dolůFoto: Jakub Jurdič
02.
Bramboru potřete olivovým olejem, ze všech stran osolte a opepřete a pečte asi hodinu při 200 °C doměkka. Trochu barbarštější, ale zato rychlejší způsob je dát okořeněné brambory do mikrovlnky a na nejvyšší stupeň je 12 minut vařit v ní.

Použili jsme olivový olej, ale nic samozřejmě nezkazíte ani máslemFoto: Jakub Jurdič
03.
Předpečené brambory nechte trochu vychladnout a poté do zářezů vsuňte plátky sýra (ten až do této chvíli nechte v lednici, aby držel tvar). Nejlepší je čedar, ale nic nezkazíte ani goudou nebo ementálem. Na chvíli vraťte krátce zapéct do trouby, aby se sýr rozpustil.

Sýr stačí dát do zhruba každého třetího zářezuFoto: Jakub Jurdič
04.
Mezitím nasucho opražte slaninu (počítejte cca jeden plátek na jednu bramboru), nechte na papírové utěrce okapat přebytečný tuk a poté rozdrobte. Na každou bramboru dejte lžíci smetany a posypejte slaninou a nasekanou pažitkou.

Když slaninu připravíte zvlášť, zůstane pěkně křupaváFoto: Jakub Jurdič

Takhle nějak vypadá sýrovo-sacharidové nebe...Foto: Jakub Jurdič
Souhlasíte, že občas není na škodu moc nekombinovat a vsadit na pár jednoduchých surovin?