Hlavní obsah
3,1
(202)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

V jednoduchosti je krása. Dobře víte, jak skvěle mohou chutnat obyčejné pečené brambory se solí a pepřem. Když je navíc doplníte rozteklým sýrem, křupavou slaninou a krémovou smetanou, máte na světě naprosto božské jídlo.

15 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks brambor
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 100 g plátkového sýra
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 4 lžičky čerstvé pažitky
Článek

Postup

01.

Odrhnutou bramboru zespodu trochu seřízněte, aby se nekácela. Položte ji mezi dvě vařečky a ostrým nožem v ní udělejte v asi 3mm odstupech zářezy. Díky vařečkám je nedokrojíte a brambora tak zůstane v celku.

Foto: Jakub Jurdič

Trik s vařečkami po stranách brambory je k nezaplacení – díky nim ji totiž nedokrojíte až dolůFoto: Jakub Jurdič

02.

Bramboru potřete olivovým olejem, ze všech stran osolte a opepřete a pečte asi hodinu při 200 °C doměkka. Trochu barbarštější, ale zato rychlejší způsob je dát okořeněné brambory do mikrovlnky a na nejvyšší stupeň je 12 minut vařit v ní.

Foto: Jakub Jurdič

Použili jsme olivový olej, ale nic samozřejmě nezkazíte ani máslemFoto: Jakub Jurdič

03.

Předpečené brambory nechte trochu vychladnout a poté do zářezů vsuňte plátky sýra (ten až do této chvíli nechte v lednici, aby držel tvar). Nejlepší je čedar, ale nic nezkazíte ani goudou nebo ementálem. Na chvíli vraťte krátce zapéct do trouby, aby se sýr rozpustil.

Foto: Jakub Jurdič

Sýr stačí dát do zhruba každého třetího zářezuFoto: Jakub Jurdič

04.

Mezitím nasucho opražte slaninu (počítejte cca jeden plátek na jednu bramboru), nechte na papírové utěrce okapat přebytečný tuk a poté rozdrobte. Na každou bramboru dejte lžíci smetany a posypejte slaninou a nasekanou pažitkou.

Foto: Jakub Jurdič

Když slaninu připravíte zvlášť, zůstane pěkně křupaváFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Takhle nějak vypadá sýrovo-sacharidové nebe...Foto: Jakub Jurdič

Souhlasíte, že občas není na škodu moc nekombinovat a vsadit na pár jednoduchých surovin?

Související témata:

Načítám