Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Brambory jako příloha se vám zdají nudné? Připravte je jinak. Místo vody zvolte kuřecí vývar a doplňte ho voňavými bylinkami.

20 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 2 ks kuřecích skeletů
  • 5 ks brambor
  • 1/4 lžíce mořské soli
  • 1 snítka čerstvé šalvěje
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
Neobsahuje alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Omyté kuřecí skelety zalijte studenou vodou tak, aby byly zcela ponořené (místo skeletů můžete použít samotné hřbety, krky nebo třeba křídla), a přiveďte vodu k varu. Pak plamen stáhněte na minimum, aby vývar jen tu a tam lehce probublal. Takto vařte asi hodinu. Hotový vývar slijte a seberte z něj přebytečný tuk. 

02.

Brambory oškrábejte a nakrájejte na kousky. Zalijte vývarem jen tak, aby byly těsně ponořené, osolte, přidejte bylinky podle chuti (skvělý je i rozmarýn nebo plocholistá petržel) a přiveďte k mírnému varu. Brambory duste doměkka, podle potřeby vývar po trochách dolévejte.

03.

Pokud brambory chystáte jako přílohu, slijte z nich zbylý vývar, ozdobte čerstvými bylinkami a podávejte s masem.

Tip: Pokud chystáte brambory jako hlavní jídlo, klidně u nich trochu vývaru při podávání ponechejte a na závěr je posypte strouhaným parmazánem.

Načítám