Článek
Dovedete si představit život bez bramborového salátu? My ne. Proč ale dělat stále jen klasiku, když možností je nevyčerpatelné množství?
Jak připravit brambory na salát?
Používejte brambory varného typu A – ty jsou pro přípravu salátů nejvhodnější. Hlízy omyjte, vložte do osolené vody a vařte asi 20–25 minut podle jejich velikosti doměkka. Pak z brambor slijte vodu, nechte je zchladnout, a následně je pomocí malého nožíku oloupejte.
Varianta č. 1: Sušená rajčata, pažitka a olivový olej
Na 2 přílohové porce potřebujete:3 větší brambory, 4 kousky sušených rajčat, pažitku, sůl, čerstvě mletý pepř a asi 3 lžíce olivového oleje.
Postup:Uvařené a oloupané brambory nakrájejte na malé kostičky (krájecí kolečko je v tomto případě velký pomocník!), rajčata na menší kousky, pažitku nasekejte nahrubo. Vše smíchejte v míse spolu se solí, čerstvě mletým pepřem a olivovým olejem. Tenhle salát se skvěle hodí jako příloha k pečeným rybám, třeba steaku z lososa. Místo oleje můžete použít také bazalkové pesto.
Varianta č. 2: Černé olivy, kapary a cherry rajčátka s tvarohovým dresinkem
Na 2 přílohové porce potřebujete: 3 větší brambory, asi 10 černých oliv, 1 vrchovatou lžíci kapar, asi 5 cherry rajčátek, 1/2 červené cibule, podle chuti můžete přidat i stroužek česneku. Na dresink potřebujete 100 g měkkého tvarohu, 1–2 lžíce francouzské hořčice, sůl a čerstvě mletý pepř, popřípadě snítku čerstvého tymiánu.
Postup:Uvařené a oloupané brambory nakrájejte na menší kostičky, olivy a cherry rajčátka na čtvrtiny, kapary nasekejte nahrubo, případný stroužek česneku prolisujte a vše smíchejte. V jiné misce smíchejte tvaroh a hořčici, podle potřeby můžete přidat trochu mléka na rozředění. Salát podávejte s dresinkem ve vedlejší mističce nebo ho s ním promíchejte. Před servírováním ho každopádně dochuťte solí a pepřem, případně i čerstvým tymiánem. Hodí se jako příloha či si ho dejte jen tak s tmavým nebo celozrnným pečivem.
Kapary patří také do bramborového salátu podle Marie Sandtnerové. Recept najdete zde.
Varianta č. 3: Avokádo, ředkvičky, celer a paprika se zálivkou z jogurtu, parmazánu a pesta
Na 2 obědové porce potřebujete: 3–4 brambory, 1/2 zralého avokáda, 2–3 ředkvičky, 1/2 červené papriky, 6 nakládaných kukuřiček, 1/2 malého celeru nebo dvě lžíce už sterilovaného, sůl a pepř. Na zálivku je potřeba 200 ml bílého jogurtu, 1 lžíci bazalkového pesta a 2 lžíce strouhaného parmezánu.
Postup:Uvařené a oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky, použít můžete kráječ na vajíčka. Ty pak smíchejte se zálivkou, kterou připravíte smícháním všech uvedených ingrediencí. Bramborový základ salátu dejte na talíř, na něj navrstvěte na plátky nakrájené ředkvičky, na kousky nakrájenou papriku a oloupané avokádo, sterilované kukuřičky a celer (pokud používáte čerstvý, je potřeba ho nejdřív uvařit doměkka a nakrájet na malé kostičky). Salát se skvěle hodí jako plnohodnotný oběd, dávat k němu cokoli dalšího není třeba.
Děláte nějakou lehčí variantu bramborového salátu i vy? Co jsou vaše oblíbené ingredience, které do něj přidáváte? Napište nám do diskuse pod článkem!