Hlavní obsah
2,9
(35)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Chuti a vůni domácího bazalkového pesta se nic nevyrovná – v sezoně mám vždy malou skleničku v lednici. Používám ho nejenom k těstovinám, ale i k sýrům, zeleninovým polévkám a na dochucení salátů. Salát z raných brambor a zeleného chřestu poslouží jako neotřelá příloha ke grilovanému masu, a když přidáte uvařené vajíčko, vydá i za lehkou večeři. Do originálního receptu na pesto patří piniové oříšky – často se ale nedají sehnat a kvalita pokulhává za cenou. Občas proto používám lehce opražené mandlové lupínky – k bazalce se výborně hodí.

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na bazalkové pesto s mandlemi
  • 1 svazek čerstvé bazalky
  • 2 hrsti mandlových lupínků
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g parmazánu
  • 1 špetka soli
  • 150 ml extra panenského olivového oleje
Na salát
  • 750 g brambor
  • 400 g zeleného chřestu
  • 10 g parmazánu
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička cukru
Článek

Postup

01.

Na suché pánvi krátce nasucho opražte mandlové lupínky. Jakmile začnou zlátnout, přesypte je na talíř, jinak se spálí zbytkovým teplem z pánve. Nastrouhejte najemno sýr parmazánového typu. Do mixéru natrhejte omyté a osušené lístky bazalky, přidejte oloupaný česnek, mandlové lupínky (část si nechte na zdobení), špetku soli a olivový olej a krátce promixujte. Mám ráda hrubší strukturu pesta, vy si ji upravte podle sebe. Směs přeložte do vhodné nádoby a vmíchejte sýr. Ochutnejte, případně dosolte nebo nařeďte ještě trochou oleje tak, aby na povrchu vytvořil nízkou hladinu. V uzavřené skleničce v lednici vám pesto vydrží i tři týdny.

02.

Rané brambory pořádně omyjte, uvařte je doměkka a oloupejte. Chřest také opláchněte, odkrojte tvrdší konce (použijte je třeba na polévku) a stonky nakrájejte na kousky asi 2 cm dlouhé. Hlavičky chřestu nechte v celku.

03.

V menším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu se špetkou cukru. Chřestové stonky povařte dvě minuty, poté přihoďte i hlavičky a vařte další dvě minuty. Sceďte a ochlaďte ve vodě s ledem. (Vím, že se to často říká a ve skutečnosti to nikdo nedělá – tenhle trik ale opravdu funguje. Chřest zůstane krásně zelený a v salátu mu to bude slušet.)

04.

Vlažné brambory nakrájejte do velké mísy na sousta, přidejte okapaný chřest a dvě polévkové lžíce pesta a dobře promíchejte. Povrch posypte zbytkem mandlových lupínků, přidejte pár hoblinek parmazánu a podávejte při pokojové teplotě.

Jak děláte salát z nových brambor vy?

Načítám