Článek
Postup
01.
Na suché pánvi krátce nasucho opražte mandlové lupínky. Jakmile začnou zlátnout, přesypte je na talíř, jinak se spálí zbytkovým teplem z pánve. Nastrouhejte najemno sýr parmazánového typu. Do mixéru natrhejte omyté a osušené lístky bazalky, přidejte oloupaný česnek, mandlové lupínky (část si nechte na zdobení), špetku soli a olivový olej a krátce promixujte. Mám ráda hrubší strukturu pesta, vy si ji upravte podle sebe. Směs přeložte do vhodné nádoby a vmíchejte sýr. Ochutnejte, případně dosolte nebo nařeďte ještě trochou oleje tak, aby na povrchu vytvořil nízkou hladinu. V uzavřené skleničce v lednici vám pesto vydrží i tři týdny.
02.
Rané brambory pořádně omyjte, uvařte je doměkka a oloupejte. Chřest také opláchněte, odkrojte tvrdší konce (použijte je třeba na polévku) a stonky nakrájejte na kousky asi 2 cm dlouhé. Hlavičky chřestu nechte v celku.
03.
V menším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu se špetkou cukru. Chřestové stonky povařte dvě minuty, poté přihoďte i hlavičky a vařte další dvě minuty. Sceďte a ochlaďte ve vodě s ledem. (Vím, že se to často říká a ve skutečnosti to nikdo nedělá – tenhle trik ale opravdu funguje. Chřest zůstane krásně zelený a v salátu mu to bude slušet.)
04.
Vlažné brambory nakrájejte do velké mísy na sousta, přidejte okapaný chřest a dvě polévkové lžíce pesta a dobře promíchejte. Povrch posypte zbytkem mandlových lupínků, přidejte pár hoblinek parmazánu a podávejte při pokojové teplotě.
Jak děláte salát z nových brambor vy?