Článek
V zimním období se takhle nejčastěji připravují brambory. Navinulá a hebká omáčka zvaná prívarok má příjemnou specifickou chuť a obrovský konejšivý potenciál. Talíř bramborového prívarku s kouskem maminčiny sekané spolehlivě zažene všechny podzimní chmury.
01.
Oloupejte a omyjte brambory a nakrájejte je na kostky. Dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby sahala jenom do výšky brambor. Přidejte sůl a koření (bobkový list, nové koření a pepř) a přiveďte k varu.
02.
Do většího hrnku vlijte smetanu, přidejte mouku a prošlehejte tak, aby nezůstaly žádné hrudky – tak vyrobíte dokonalou záklechtku.
03.
Když začnou brambory vřít, za stálého míchání k nim přilijte připravenou záklechtku. Zmírněte var, aby omáčka jenom jemně probublávala, a za občasného míchání vařte asi 15–20 minut, až jsou brambory měkké a omáčka příjemně hustá. V případě potřeby ji můžete během varu ještě naředit smetanou.
04.
Nakonec omáčku okyselte octem – řiďte se svou chutí, přidejte 2 lžíce, ochutnejte a případně přidejte. Když to s octem přeženete, můžete chuť vyrovnat malým množstvím cukru, nemělo by to být ale nutné.
05.
Omáčku nechte chvíli odstát a podávejte s opečenou uzeninou, vařeným párkem nebo zbytkem sekané.
Můj tip: Tradiční a nepřekonatelná příloha k bramborovému prívarku je slovenská fašírka z trouby.
Tak co, už se vám sbíhají sliny?