Článek
Postup
01.
Brambory oloupejte, ale nekrájejte a dejte je uvařit do osolené vody do poloměkka (asi 10 minut varu). Nechte vychladnout a nakrájejte je na plátky.
02.
Květák rozdělte na růžičky a pórek nakrájejte asi na dva centimetry dlouhé kousky. Oboje pak povařte asi dvě minuty v mírně osolené vodě, slijte, ihned propláchněte studenou vodou a dejte vychladnout.
BRAMBORY JSOU DOKONALÁ SUROVINA
03.
Nahrubo nakrájené cibule orestujte v rozpáleném oleji a lžíci másla. Asi po 3 minutách přidejte vlašské ořechy a restujte další dvě tři minuty.
04.
Máslo na bešamel rozehřejte, zaprašte hladkou moukou a usmažte světlou jíšku. Zalijte mlékem a důkladně rozmíchejte, aby v bešamelu nezůstaly hrudky. Dochuťte solí, muškátovým oříškem a ještě asi pět minut provařte. Pak bešamel nechte vychladnout.
DALŠÍ TIPY NA VYZKOUŠENÉ RECEPTY
05.
Zapékací misku vymažte trochou olivového oleje a na dno a po obvodu narovnejte plátky brambor. Na ně rozprostřete cibulku s ořechy a na ni rozložte kousky květáku a pórku (můžete použít i brokolici nebo předpečenou dýni). Nakonec vše přelijte vychladlým bešamelem, do kterého jste vmíchali nastrouhaný nebo nadrobený kozí sýr a žloutky (pozor, je-li bešamel příliš teplý, žloutky se srazí!). Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia asi 45 minut.
Zapečená zeleninová jídla jsou vděčná a dají se podávat jako lehká večeře nebo jako originální příloha k masu. Znáte rastattský květák zapečený se sýrem a zakysanou smetanou? Anebo přidejte i maso a udělejte si zapečené vepřové s květákem a bramborami v jednom pekáčku.