Článek
Postup
01.
Asi půl hodiny před přípravou namočte houby do horké vody. Oloupejte brambory, nakrájejte je na větší kousky a dejte vařit do osolené vody.
02.
Cibuli nakrájejte na malé kostičky. Houby sceďte, vymačkejte přebytečnou vodu (pár lžic vody z hub si nechte stranou) a pokrájejte je na menší kousky. Předehřejte troubu na 180 stupňů a pekáček dobře vymažte sádlem.
03.
Na lžíci sádla osmažte na pánvi cibuli do světle zlaté barvy. Přidejte houby, osolte, opepřete a společně smažte ještě asi pět minut.
04.
Odstavte, přidejte uvařené brambory, majoránku, tymián a prolisovaný česnek, promíchejte a šťouchadlem nahrubo rozmačkejte, případně přidejte pár lžic vody z hub. Směs přeložte do připraveného pekáčku, urovnejte, ale příliš nepěchujte. Dejte zapéct do předehřáté trouby asi na 20 až 30 minut, až je povrch zlatavý a kousíčky brambor lehce křupavé.
05.
Podávejte horké s kysaným zelím nebo sklenicí studeného mléka.
Tip: Použijte sádlo, které vám zůstalo po svatomartinské huse, kuba bude ještě lahodnější. Když místo sádla dáte olej, získáte bezvadné vegetariánské jídlo.
Máte rádi jednoduchá jídla z hub a bez masa? Zkuste nejlepší houboráky: bramboráky s houbami nebo houbový guláš na paprice. Jestli nemáte čerstvé ani sušené houby, nevadí. Použijte hlívu ústřičnou a uvařte si bramborový guláš z hlívy ústřičné nebo falešnou dršťkovou z hlívy a bez mouky.