Článek
Postup
01.
Brambory oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Česnek oloupejte a prolisujte. Do misky nalijte olej, přidejte česnek a promíchejte. Lístky rozmarýnu otrhejte.
02.
Listové těsto položte na plech i s pečicím papírem, v němž bylo zabalené, a okraje trochu zahněte dovnitř. Na těsto vyskládejte plátky brambor. Potřete je ochuceným olejem, osolte, opepřete a nakonec posypte rozmarýnem.
MÁTE DOMA LISTOVÉ TĚSTO? PAK VÁM NIC NESTOJÍ V CESTĚ
03.
Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem. Koláč vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte ho přibližně 20 minut. Nechte trošku vychladnout, nakrájejte a ihned podávejte.
Tip: Pro výraznější chuť můžete před pečením přidat na brambory pár vidličkou rozmačkaných ančoviček. A jestli máte rádi slané koláče z kynutého těsta, upečte si vyhlášený ligurský koláč s ančovičkami a cibulí.
Chutnají vám slané koláče? Zkuste slaný koláč s karamelizovaným česnekem z křehkého těsta, nebo pizzu s olivami a cibulí z kynutého těsta anebo třeba polentový koláč se špenátem.