Hlavní obsah
2,9
(403)
Foto: Marek Kučera

Foto: Marek Kučera

Na zeleninu v koláčích a dortech v podobě mrkve nebo řepy už jsme si zvykli. Ale dort a brambory? Pokud se vám tahle kombinace nezdá, věřte, že budete příjemně překvapení.

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Na těsto
  • 6 ks vejce
  • 200 g cukru moučka
  • 200 g brambor
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g ořechů
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 lžíce tuku
  • 1 lžíce hrubé mouky
Na dohotovení
  • 250 g másla
  • 150 g cukru moučka
  • 150 g višňová marmeláda
  • 1 balení čokoládové polevy
  • 1 hrnek ořechů
Článek

Postup

01.

Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Žloutky oddělte od bílků a vyšlehejte s cukrem do pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.

02.

Do žloutkové směsi přidejte mouku, kakao, ořechy a prošlehejte. Vmíchejte brambory, ještě jednou prošlehejte a do těsta nakonec opatrně zapracujte našlehaný tuhý sníh z bílků. 

03.

Těsto nalijte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí korpus podélně seřízněte. 

04.

Změklé máslo ušlehejte s moučkovým cukrem do světlé a nadýchané pěny. Spodní díl dortového korpusu potřete višňovým džemem. Na vrstvu džemu pak velkoryse rozetřete máslový krém. Přiklopte druhým dílem korpusu a opatrně přimáčkněte. Přebytečný krém rozetřete po okrajích.

05.

Kupovanou čokoládovou polevu rozehřejte podle návodu. Nalijte ji na dort a rovnoměrně rozetřete. Okraje i boky dortu posypte mletými ořechy a nechte aspoň dvě hodinky v chladu. Na krájení použijte nůž namočený v horké vodě, aby poleva při krájení nepopraskala. 

Energetická hodnota celkem - 24 cm průměr formy
Energie30 134,7 kJ
Bílkoviny118,72 g
Tuky456,31 g
Sacharidy648,59 g
Sůl1,14 g
SAFA177,51 g
Vláknina35,4 g
Cukry460,12 g
Související témata:

Načítám